duminică, mai 26, 2024
AcasăLocaleTaxa pe botusei face controverse

Taxa pe botusei face controverse

consiliu-judeteaTaxa de curățenie percepută de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare de 2 lei/persoană/vizită a fost instituită prin Hotărârea Consiliului Județean Satu Mare nr.98/2013 privind aprobarea unor taxe și tarife practicate de Consiliul Județean și instituțiile publice subordonate acestuia, în anul fiscal 2013.

Această taxă a fost aplicată începând cu data de 5 iunie, când a fost instalat la intrarea în spital un distribuitor automat de botoșei de unică folosință pentru vizitatori și aparținători. Pentru eliberarea unei perechi de botoșei, vizitatorii trebuie să plătească 2 lei, primind din partea Spitalului un bilet înseriat. Botoșeii sunt de unică folosință, nu se pot transmite de la o persoană la alta și nici nu pot fi păstrați de la o zi la alta și sunt aruncați într-un recipient special la părăsirea spitalului.

Taxa de curățenie a fost instituită pentru prevenirea infecțiilor intraspitalicești, protejarea suprafețelor noi și reamenajate, întreținerea curățeniei la nivel de spital. Zilnic, în bugetul Spitalului Județean de Urgență intră din această taxă de curățenie 1100 de lei.

Prin introducerea taxei de curățenie nu  este condiționat accesul vizitatorilor, ci dimpotrivă, odată cu investițiile pe care Consiliul Judetean Satu Mare le-a făcut pe toate cele trei nivele consider că este chiar indicat să protejăm pacienții și tot ceea ce s-a investit în spitalul sătmărean.

Există în Spitalul Județean de Urgență un regulament strict, dar accesul vizitatorilor nu este îngrădit, iar botoșeii de plastic de unică folosință sunt pentru a proteja întreaga investiție, la care se adaugă și faptul că sunt feriți de probleme și pacienții care sunt internați în spital pe diferite secții.

Vrem să subliniem faptul că toate investițiile de la Spitalul Județean de Urgență din ultimul an fost făcute de Consiliul Județean Satu Mare, fără un suport financiar din partea Ministerului Sănătății, lucru ce nu s-a întâmplat și în precedent guvernare UDMR. Au fost reabilitate trei nivele ale Spitalului Județean, respective secțiile de Cardiologie, Chirurgie cardio-vasculară, Ortopedie, Gastroenterologie, Pediatrie și Chirurgie Pediatrică, am investit în aparatură medicală de ultimă generație, în reabilitarea spitalului și prin această masură vrem să protejăm toate investițiile.

Totodată, se previne producerea unor infecții intraspitalicești având în vedere că vizitatorii vin la patul unor bolnavi cu plăgi pansate sau la patul unor copii.

Spitalul Județean de Urgență respect ordinul Ministerului Sănătății din luna decembrie privind reglementarea programului de vizită în spital, care interzice condiționarea sau taxarea vizitatorilor la intrarea în spital. La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare nu se percepe o taxă pentru intrarea în spital. Secretarul de stat Raed Arafat s-a referit în declarațiile publice pe care le-a făcut expres la instituirea unor taxe de intrare în spitale și nicidecum pentru curățenie. “Nu este normal să i se pună piedici pacientului ca să își vadă apropiații când el este internat. Dacă pacientul nu e în condițiile în care să primească sau dacă nu dorește să fie vizitat, el poate să declare acest lucru. Dar nu este normal să le spui oamenilor dacă doriți să vizitați pacientul trebuie să plătiți sau trebuie să dați o taxă, că vă facem o favoare că vizitați pacientul”-Raed Arafat.

Trebuie precizat că Hotărârea 98/2013 a fost aprobată cu 29 de voturi și doar două abțineri, din partea consilierilor Istvan Veres, care s-a abținut deoarece este angajat al unei instutuții subordonate Consiliului Județean, respective Peter Știer, director economic al Teatrului de Nord Satu Mare, care a înțeles greșit că s-ar afla într-o situație de incompatibilitate deoarce teatrul sătmărean a trecut de ceva vreme din subordinea Consiliului Județean în cea a Consiliului Municipal Satu Mare.

În interpelarea făcută ministrului Sănătății, deputatul Gabor Kereskenyi a ignorant că hotărârea a fost votată de grupul de consilieri județeni ai UDMR, ceea ce înseamnă că în UDMR Satu Mare nu știe stânga ce face dreapta, ori că nu se respectă disciplina de partid. Pentru edificare îi putem pune la dispoziție procesul verbal al ședinței din 26.04.2013.

Deputatul Gabor Kereskenyi nu a fost la fel de vehement atunci când vota în Consiliul Local creșterea  taxelor puturoase și dubioase de salubritate în favoarea firmei Florisal, ori când la ultima ședință a Consiliului Municipal prin votul consilierilor UDMR a fost împiedicat transferul clădirii fostei Școli 13 din municipiul Satu Mare către Centrul Școlar de Educație Incluzivă. Fosta școală zace de mai mulți ani în paragină, dar consilierii UDMR s-au opus transferului, deși ar fi fost locul ideal unde ar fi putut să-și desfășoare activitatea acest centru școlar și cei 250 de copii care sunt obligați în prezent să învețe în patru clădiri diferite.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente