România a plătit până acum un miliard de euro taxă pentru plasticul nereciclat și, recent, încă trei milioane de euro pentru neecologizarea depozitelor de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe de specialitate.
Oficialul a subliniat că autoritățile europene solicită explicații privind lipsa tratării deșeurilor înainte de depozitare, menționând că, în prezent, această practică este o excepție în România, în loc să fie o regulă. Fechet a criticat lipsa de acțiune a autorităților locale, care au evitat majorarea taxelor de salubritate și aplicarea sancțiunilor necesare.
„Plătim milioane de euro pe care i-am fi putut folosi pentru ecologizare. Trei milioane de euro par o glumă în comparație cu un miliard de euro plătit pe plastic nereciclat. Acești bani ar fi făcut o mare diferență în deficit și în investiții”, a declarat ministrul.
În perioada următoare, se va decide cine va suporta aceste costuri: statul, producătorii sau administrațiile locale. De asemenea, România se confruntă cu o nouă procedură de infringement (încălcare a legislației) privind transpunerea legislației referitoare la plasticul de unică folosință. Fechet a recunoscut că, deși legislația este în general bine transpusă, aplicarea rămâne o problemă majoră, reflectată în numeroasele sancțiuni primite de România din partea Comisiei Europene.