vineri, octombrie 11, 2024
AcasăsusȚigările electronice cauzează boli pulmonare, asemeni celor clasice

Țigările electronice cauzează boli pulmonare, asemeni celor clasice

Dacă ai renunțat la fumat în favoarea țigării electronice, se pare că nici aceasta nu este mai sănătoasă pentru organism.

Departamentul de Sănătate al statului New York, Statele Unite ale Americii, a emis o avertizare de sănătate pentru țigările electronice, care ar putea cauza boli pulmonare altfel inexplicabile1. Afecțiunile sunt serioase și pun viața fumătorilor de țigări electronice în pericol. De aceea medici ar trebui să ia în calcul și acest factor când au de-a face cu un pacient care prezintă o boală pulmonară inexplicabilă. 

Cazurile de boli pulmonare apărute în urma consumului de țigări electronice a crescut constant de la apariția lor pe piață. Vârsta pacienților se situează de obicei între 18 și 49 de ani, iar momentan se fac cercetări pentru a stabili dacă un anumit tip sau o anumită marcă de țigară electronică produce cele mai nocive efecte. 

Mai grav este că în ultimii ani au fost raportate cazuri fetale din pricina bolilor pulmonare asociate cu utilizarea țigărilor electronice. Potrivit unui raport recent, 2.558 de pacienți spitalizați cu cazuri nefatale și 60 de pacienți cu cazuri fatale de leziuni pulmonare asociate utilizării țigărilor electronice sau vaping au fost raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în 2020.

Ce este EVALI

EVALI este o boală respiratorie acută sau subacută caracterizată prin manifestări care imită diferite boli pulmonare. Conform criteriilor Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), EVALI este un diagnostic clinic care se pune pacienților care folosesc o țigară electronică în cele 90 de zile premergătoare apariției simptomelor inițiale.

Cum funcționează țigara electronică

Deși este prezentată ca o alternativă mai sănătoasă decât țigările convenționale, țigara electronică poate provoca complicații grave. Acest fapt se datorează întocmai procesului de funcționare diferit față de țigările cu tutun uscat. 

Țigara electronică funcționează pe baza vaporilor de nicotină sau substanțe asemănătoare din punct de vedere chimic. În cele mai multe cazuri, țigara electronică are în componență un mecanism de încălzire a soluției de nicotină alimentat de un acumulator reîncărcabil. Mecanismul încălzește lichidul, care este transportat în stare de vapori până la atomizor, partea din care inhalează utilizatorul. 

Astfel, țigara electronică asigură o experiență asemănătoare fumatului pentru utilizator, lipsind doar fumul gri înecăcios, transformat acum în vapori de apă.  Aerosolii generați de aceste produse au în compoziție nicotină, arome și aditivi, dar și alte substanțe, cum ar fi tetrahidrocannabinol (THC), principala componentă psihoactivă a canabisului. Specialiștii din domeniul sănătății indică faptul că acetatul de vitamina E (un aditiv care se întâlnește în unele țigări electronice) este printre substanțele care cauzează EVALI. 

Anumite tipuri de țigări electronice permit ajustarea nivelului de nicotină. Teoretic, utilizatorul ar putea reduce treptat cantitatea, astfel încât să se lase de fumat complet. Dar cercetătorii specializați în psihologia adicției spun că reducerea treptată a factorului adictiv nu este la fel de eficientă ca eliminarea bruscă.

Ce efecte nocive are nicotina

Deși țigara electronică nu mai conține celelalte substanțe dăunătoare din țigările obișnuite (tar, fenoli, monoxid de carbon, cianide etc.), nicotina în formă lichidă este dăunătoare. Pe lângă faptul că este o substanță care dă foarte ușor dependență, nicotina poate cauza creșterea tensiunii arteriale, a ritmului inimii, a fluxului de sânge către inimă, dar și îngustarea arterelor (vasele care transportă sânge oxigenat în corp). Nicotina mai poate contribui și la întărirea pereților arteriali, care, la rândul lor, poate provoca infarct  miocardic. În cele mai grave cazuri, ar putea duce la apariția cancerului pulmonar, la fel ca și țigările convenționale.

În plus, țigările electronice nu sunt încă omologate și certificate de autorități. În consecință, procesul de producție al lichidelor cu nicotină poate varia semnificativ de la o marcă la alta, iar substanțele chimice folosite pot dăuna grav sănătății.  S-a crezut multă vreme că folosirea țigării electronice în spații publice sau în preajma copiilor ar fi sigură. Dar vaporii de lichid conținând nicotină îi pot afecta și pe nefumători, pentru că rămân în atmosferă sau pe haine.

Epidemiologie

Nu există un test pentru diagnosticarea bolii EVALI, întrucât simptomele pot fi similare cu multe alte boli respiratorii. Medicul va evalua istoricul de utilizare a țigărilor electronice și a altor dispozitive de vaping și va efectua o radiografie toracică sau o tomografie computerizată pentru a vedea dacă există opacități pe plămâni, care indică leziuni tisulare.

Specialiștii au început să se confrunte cu boli pulmonare inexplicabile, în martie 2019. Potrivit Departamentului de Sănătate al statului New York, Statele Unite ale Americii, au fost analizați pacienții spitalizați din New York care au recunoscut că folosesc țigara electronică. Aceștia au acuzat o varietate de simptome, printre care:

  • Tuse
  • Respirație îngreunată
  • Durere toracică pleurală (durere ascuțită în piept care se accentuează în momentul inspirării aerului în plămâni
  • Febră
  • Greață și dureri de cap
  • Oboseală
  • Diaree
  • Pierderi în greutate și anorexie

Radiografiile pulmonare au demonstrat opacități bilaterale, în special în lobii pulmonari inferiori. Acest fapt semnifică o obturație a plămânului cauzată de densitate mai mare de țesut. Testele realizate prin tomografie computerizată (tomografie CT) a toracelui a arătat opacități bilaterale difuze în model de sticlă mată, adesea mai reduse subpleural. 

Rezultatele bronhoscopiei nu au fost relevante, iar evaluările pentru etiologii infecțioase au reieșit negative la aproape toți pacienții. În februarie 2020, peste 2.800 de pacienți au fost internați în diferite spitale din Statele Unite ale Americii (SUA) din pricina unei leziuni pulmonare asociate utilizării unei țigări electronice sau a unui produs de vaping (EVALI), cu 68 de decese raportate până în prezent. 

În Europa s-a raportat primul caz fatal de EVALI în martie 2020. Numărul de noi cazuri a scăzut semnificativ în SUA din cauza interzicerii diferitelor produse de vaping și declanșării pandemiei de coronavirus 2019 (COVID-19). Din păcate, se pare că și copii și adolescenții au un risc mare de a se confruntă cu această boală, apariția EVALI fiind raportată la pacienți cu vârsta de 13 ani.

Bibliografie:
1 New York State Department of Health (.gov) – Unexplained Vaping Associated Pulmonary Illness
https://www.health.ny.gov/press/advisories/docs/health_advisory_pulmonary_08-15-2019.pdf
2 „Diagnosis and Acute Management of E-Cigarette or Vaping Product Use-Associated Lung Injury in the Pediatric Population: A Systematic Review”, J Pediatr. 2021 Jan. Clarelle L Gonsalves, Jie Wei Zhu, April J Kam
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32961169/
3 Studiul „Pulmonary Illness Related to E-Cigarette Use in Illinois and Wisconsin – Final Report”, N Engl J Med. 2020 Mar 5, Jennifer E Layden, Isaac Ghinai, Ian Pray, Anne Kimball, Mark Layer, Mark W Tenforde, Livia Navon, Brooke Hoots, Phillip P Salvatore, Megan Elderbrook, Thomas Haupt, Jeffrey Kanne, Megan T Patel, Lori Saathoff-Huber, Brian A King, Josh G Schier, Christina A Mikosz, Jonathan Meiman 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31491072/

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare