Sunt mai scumpe, dar măcar sunt ale noastre. Este vorba despre produsele alimentare autohtone care, potrivit unui studiu INSCOP, sunt preferate de aproape trei sferturi dintre români, în detrimentul celor din import. Motivul? Sunt mai sănătoase. Dar acestea nu prea se găsesc în magazine.
Conform unui sondaj INSCOP, aproape trei sferturi dintre români, mai exact 72,2%, preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe. Aceștia sunt votanții PSD, PNL și ADU, persoanele cu vârste peste 45 de ani, cei inactivi, gulerele albastre, locuitorii din rural şi cei care nu au cont pe reţelele sociale.
Printre motive se numără faptul că acestea ar conține o cantitate mult mai mică de pesticide. Cu alte cuvinte, ar fi mai sănătoase. Ceea ce nu este, însă, mereu adevărat. O analiză a Autorității Naționale Fitosanitare, dată recent publicității, arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de pesticide, iar la unele produse cantitățile de substanțe periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis. Mărarul, salata și roșiile sunt cele mai tratate legume, arată raportul. Mai mult, să nu uităm scandalul de anul trecut, când mai mulţi legumicultori din Buzău și Ilfov au pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice cu o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă.
Pe de altă parte, fructele și legumele din import conțin și ele cantități mari de chimicale. Uneori, chiar mai mari decât cele românești, este de părere medicul de familie Mihai Mara. „Fructele și legumele din import sunt culese câteodată chiar crude, sunt tratate ca să reziste pe drum, să nu se altereze, să nu fie atacate de insecte sau alți dăunători, conțin chimicale să nu se coacă prea repede. Cu cât țara de unde vin este mai îndepărtată, cu atât produsele sunt mai tratate“, mai explică specialistul.
Nutriționistul Cristina Catlabuga întărește afirmația spunând că „ar trebui să ne orientăm către micii producători locali și să evităm produsele din comerț, fie că sunt românești sau din afară. Fructele și legumele ar trebui cumpărate în sezon, de la micii producători care ne pot spune cum le-au crescut.”
Sondajul INSCOP vine și cu alte cifre: 26,3% dintre românii chestionați au declarat că aleg produsele cele mai ieftine, indiferent dacă sunt sau nu româneşti. Aceștia sunt votanţii AUR, tinerii sub 30 de ani și cei inactivi potenţial activi. Analistul economic Adrian Negrescu a declarat pentru „Adevărul“ că „sondajul ar trebui privit, mai degrabă, din prisma dorințelor românilor: să susțină industria agro-alimentară românească, să susțină produsele românești. Însă, dincolo de dorințele noastre, dacă ne uităm în magazine, vom vedea că cele mai vândute produse sunt și cele mai ieftine. Cele care vin cu discounturi, la promoție, în pachete gen 2 în 1“, a precizat specialistul. „Puterea de cumpărare a scăzut dramatic în ultimii doi ani și am ajuns să avem cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană. Pentru mulți dintre români, din păcate, vizita la hipermarket a ajuns ca una la muzeu. Se duc să admire produsele, dar nu și le pot permite“, este de părere analistul.
În această perioadă, produsele alimentare românești sunt mai scumpe decât cele din import. Pentru că producția din România a devenit tot mai scumpă. Avem cel mai scump curent electric pentru companii din Europa. Prețul gazelor este foarte ridicat. Accizele și celelalte taxe crescute de la 1 ianuarie au determinat creșterea costurilor pentru toate companiile românești. În condițiile în care te costă mai mult să produci în România, nu am făcut altceva decât să stimulăm importurile. Magazinele, prin urmare, își fac un calcul foarte simplu. De unde cumpăr mai ieftin pentru a vinde clienților mei? Doar n-o să pui prețuri mari în magazine să nu mai cumpere nimeni nimic“, comentează Adrian Negrescu.