vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialEditorial - Tupeu nemărginit

Editorial – Tupeu nemărginit

editorialjsm

O ultimă ispravă a aleșilor noștri tocmai s-a săvârșit. Cu un scor de 79 la 67, Senatul României arefuzat justiției, tot române, să permită anchetarea sub formă de (eventual)arest pe senatorul Dan Șova, pentru faptele penale care i se impută în privințaunor contracte cu Complexul minier Turceni.

Nu știm și nici nu avem cum să știm în această etapă dacă Dan Șova este saunu este vinovat, nici măcar justiția nu știe acest lucru. Nu știm nici măcardacă magistrații care vor instrumenta cazul ar solicita arestarea preventivă,la mijloc fiind vorba de distrugerea unor dovezi și înscrisuri. Este vorba deocamdatăde o suspiciune rezonabilă că s-ar fi comis fapte sub incidența Codului Penalcare este firesc să fie cercetate și evaluate dacă suntem cu adevărat un statde drept și nu o republică bananieră.

Dar iată că Senatul României vrea să fim o republică de acest fel în carelegea există doar pentru cei mărunți, pentru cei puternici ea trebuind să fie mai dulce și maiclementă ori, eventual, inexistentă. Cu orice preț și cu orice sacrificiu.Inclusiv acela al prestigiului și onorabilității țării înseși.

Aici nu este vorba doar de Dan Șova. Putem spune chiar că în cazul săusituația este cumva mai digerabilă întrucât interdicția privește doar starea dearest, urmărirea penală putând să meargă mai departe. Au fost cazuri însă încare corpurile legiuitoare, în războiul lor cu justiția, au stopat în acelașimod chiar cercetarea penală în sine. Cazuri precum cel al lui Varujan Vosganianori al lui Borbely Laszlo, care la adăpostul imunității și impunității lortotale pot acum să dea cu tifla procurorilor și judecătorilor. A face scut înfața potențialilor infractori devine pe zi ce trece o tradiție a ParlamentuluiRomâniei. Să ne trăiască!

În privința cazului Șova s-a mai produs o performanță notabilă. Sau maimulte. Astfel s-a ignorat cu bună știință o prevedere a Constituției care spunecă hotărârile se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenți. Deoareceprevederea nu le venea la socoteală, prin contribuția inestimabilă a lui CălinPopescu Tăriceanu, fostul penelist și actualul pelerist sau ce-o mai fi, s-amers pe prevederea neconstituțională din regulamentul Senatului care vorbeștede majoritatea absolută a senatorilor. Și, cireașa de pe tort, pentru cahotărârea să nu poată fi atacată de nimeni, au stabilit (după o șmecherie patentNicolicea) că, neexistând majoritatea invocată, nu există nicio hotărâre.

Mai mult decât manevra în sine, mai mult decât soarta micului derbedeupolitic, care este Dan Șova, ceea ce oripilează în acest caz, ca și în altelesimilare este tupeul nemărginit al aleșilor noștri de strânsură de a ne sfidafără reținere și fără jenă pe noi, cei care am consimțit în a le delega lor,carieriștilor și infractorilor de duzină, misiunea reprezentării noastre înînaltele foruri. Noi, cei care suntem identificați de distinsele lor guri,drept, scuzați, ”pulimea”, adică oamenii de doi bani care nu ar trebui să seobrăznicească în a se considera egali ai înaltelor fețe. Parcă ar dori cu totdinadinsul să ne facă din nou comuniști, în spiritul (acum) mai puțincunoscutei poezii eminesciene, pe care o studiam frenetic prin școala dealtădată, ”Împărat și proletar”. Măcar aceia erau împărați, și nu parveniți de duzină.

Cât va mai putea să dureze această stare de lucruri, tot mai intolerabilă.Putem să așteptăm mult și bine ca pe sus-numiții să-i apuce ceva analog curușinea. Timpul rușinii s-a scurs. E timpul să reaprindem flacăra acțiuniicivice, care a amorțit după Piața Universității. Nesimțiții și infractoriitrebuie să se confrunte cu o opinie publică mai contondentă. Masivă, nu redusăla câțiva idealiști remanenți. Până nu se va întâmpla acest lucru sunt slabesperanțe ca lucrurile să progreseze din acest punct de vedere.

Mihail Fodor

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente