Acasă sus UDMR ia în calcul ieșirea de la guvernare

UDMR ia în calcul ieșirea de la guvernare

UDMR ia în calcul ieșirea de la guvernare, motivul fiind, potrivit „Gândul”, intervenția MAE într-un proces la Curtea Europeană de Justiție, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie, CE a respins Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților naționale, inițiată de Uniune.

Conform sursei citate, tensiunile ar fi fost generate de intervenția MAE în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa (FUEN), al cărei vicepreședinte este Kelemen Hunor. „Gândul” notează că MAE a susținut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziționându-se astfel împotriva UDMR. De asemenea, Kelemen Hunor a declarat pentru „Gândul” că nu a existat o consultare în coaliție pe tema acestui subiect.

Inițiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minoritățile pe șase tematici – „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale” – a fost respinsă de Comisie pe motiv că „în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”. „Decizia a fost una politică”, a comentat la vremea respectivă Kelemen Hunor, anunțând contestarea sa la Curtea Europeană de Justiție. „Gândul” relatează de asemenea că România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cerere de intervenție care a și fost acceptată, termenul limită de depunere a argumentației fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Conform sursei citate, MAE a susținut aceeași poziție cu Comisia Europeană.

Potrivit „Gândul”, președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi avut o discuție cu premierul Victor Ponta, în care i-ar fi cerut acestuia retragerea intervenției transmise de MAE. Potrivit unor surse din Coaliție, citate de „Gândul”, șeful guvernului a vorbit cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, care i-ar fi spus că un pas înapoi echivalează cu demisia sa. În aceste condiții, UDMR ar lua în calcul ieșirea de la guvernare, însă o decizie finală ar urma să fie luată după o ultimă discuție pe care Kelemen Hunor și Victor Ponta ar trebui să o aibă săptămâna viitoare.

Referitor la acest subiect, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat pentru „Gândul” că subiectul intervenției României în procesul de la Luxemburg nu a făcut obiectul niciunei consultări în Coaliție. „A fost o acțiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenției”, a declarat liderul Uniunii.

Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieșirea de la guvernare, în condițiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen Hunor a spus: „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziția mea foarte hotărâtă o cunoaște premierul, de la el aștept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”.

„Gândul” notează că a solicitat MAE intervenția pe care a făcut-o în cadrul procesului, însă până la momentul publicării materialului nu a primit un răspuns.

În eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se poate baza pe o majoritate de 317 deputați și senatori de la PSD, PPDD, PC și minorități. Acestora ar urma să li se alăture și cei care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu, în jur de 20 de aleși, ceea ce ar asigura o susținere cu aproape 50 de voturi în plus decât cele 288 minimum necesare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Indigestia.Tratamente naturiste.

Indigestia apare cel mai frecvent în urma meselor copioase, bogate în grăsimi sau greu de digerat, sau din cauza alimentelor prea rapid ingerate.

Studenţii cer scăderea taxelor de şcolarizare

Începutul noului an universitar îi nemulțumește pe studenți. Teodor studiază Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Anul trei de...

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Comentarii recente