vineri, martie 29, 2024
AcasăSanatateUn creier sanătos de lungă durată

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi denumite super-alimente pentru a avea o minte ageră.

Poate că știi ca alimentația poate avea efecte negative asupra aspectului fizic sau asupra sistemului cardio-vascular, dar ceea ce mănânci și cum o faci poate avea impact la fel de mult asupra creierului.

În creier se consumă multă energie

Creierul este, la fel ca marea majoritate a organelor noastre mari, un motor care nu se oprește niciodată. Chiar și în somn, creierul rămâne treaz și activ. Este organul responsabil de gândire, mișcare, simțuri sau respirație, printre altele. Pentru toate aceste activități, creierul are nevoie de multa “hrană”. Aceasta vine sub formă de energie, pe care o ia și din alimentele pe care le consumi. Prin urmare, fiecare produs pe care îl ingerezi are un efect direct asupra funcționării corecte a creierului și a stării tale de spirit.

Creierul este un organ foarte sensibil. Are nevoie, în egală măsură, de perioade de odihnă, de stimulare și de relaxare. În ceea ce privește alimentația, este foarte important să:

  •  Nu mănânci mult
  •  Să consumi cât mai puține alimente procesate și cu zahăr
  •  Sa consumi legume și fructe și grăsimi sănătoase
Top super alimente pentru o minte ageră

Creierul, precum inima sau vasele de sânge, are nevoie de alimente bogate în vitamina B, acizi grași sau antioxidanți (care protejează împotriva radicalilor liberi sau a stresului oxidativ), precum usturoiul, care să-i îmbunătățească funcțiile. Alimente benefice pentru creier sunt:

  • Cofeina, bogată în antioxidanti și amino acizi, îmbunătățește memoria și concentrarea.
  • Semințele și nucile conțin proteine și vitamine care pot fi un antidot pentru tendințele de depresie, anxietate sau insomnie.
  • Fructele, în special cele de pădure, sunt bogate în antioxidanți, îmbunătățind memoria și coordonarea motorie.
  • Legumele, în special cele verzi, oxigeneaza corpul, implicit creierul, îmbunătățind funcția cognitiva.
  •  Peștele este bogat in omega-3, proteine, fier și vitamina B, îmbunătățind memoria și procesul de raționalizare.
  •  Carnea slabă, precum cea de curcan.

Alimentele de calitate scăzută, precum produsele procesate sau cele care conțin zahar în cantități mari facilitează apariția inflamațiilor și a stresului oxidativ.

Serotonina este un neurotransmițător care ajuta la reglarea somnului, a apetitului, a stărilor de spirit și la gestionarea durerii. În jur de 95% din cantitatea de serotonină este produsa în tractul gastro-intestinal, care depozitează milioane de neuroni. Inevitabil, legătura dintre stomac și creier este una directă, conform unui studiu publicat de Harvard Medical School.

O dieta buna, plina de alimente sănătoase, poate preveni instalarea unor simptome grave sau le poate ameliora, precum dieta mediteraneeană în cazul demențelor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente