Acasă Locale Stiri Satu Mare Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur

Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur

Guvernul ungar se așteaptă ca autoritățile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât și „bunurile de mediu și culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roșia Montană (vestul României), afirmă luni două ministere ungare într-un comunicat, citat de MTI.

Potrivit MTI, ministerele ungare de Externe și al Dezvoltării Rurale afirmă în acest comunicat că „bunurile de mediu și culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale”.

„Ungaria a aflat cu îngrijorare că, pe 27 august, Guvernul român a adoptat un proiect de propunere vizând susținerea regimului minei de aur și de argint ca pe un proiect de interes public de importanță națională”, afirmă cele două ministere, crie agenția.

„Exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri-leșiere implică riscuri enorme și pune în pericol puritatea apei și diversitatea biologică”, subliniază ministerele, citând o deversare de cianură, în 2000, la altă mină românească de aur, „care aproape a distrus toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei”, potrivit MTI.

„Astfel, Guvernul ungar a protestat față de orice utilizare a tehnologiei pe bază de cianuri-leșiere indiferent de forma acesteia”, au afirmat cele două ministere.

Firma canadiană Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cerut autorizarea proiectului de extracție de aur și argint la Roșia Montană de mai mulți ani.

Micul partid ecologist de opoziție LMP a organizat duminică o demonstrație în fața sediului Ambasadei României la Budapesta. Demonstrații similare au avut loc în 20 de localități din România, inclusiv la Roșia Montană, dar și la Paris, Londra, Roma, Bruxelles, Berlin și Washington DC.

Recent, Guvernul a aprobat și a trimis Parlamentului român proiectul privind exploatarea de la Roșia Montană, premierul Victor Ponta afirmând ulterior că el va vota, ca deputat, împotriva proiectului.

Duminică și luni au avut loc proteste față de proiectul trimis în Parlament.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dragoste dincolo de moarte,in politica

Mai mulți locuitori din Deveselu s-au dus, după închiderea urnelor, la mormântul lui Ion Aliman, primarul PSD care a primit cele mai...

Imunitatea la copii,toamna

Imunitatea se dezvoltă în timp, prin urmare, cu cât suntem mai expuși factorilor de mediu, cu atât sistemul nostru imunitar se dezvoltă...

Kereskenyi Gabor câștigă încă un mandat la primărie

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor a câştigat detaşat alegerile locale de duminică, cu peste 18.000 de voturi, fiind urmat de candidatul...

România tratată cu dispreț.De ce?!

Uniunea Europeană dă încă o dată dovadă că România este considerată o țară de mâna a III-a, o piață de desfacere și...

Comentarii recente