Românii care ascultă muzică la volum ridicat sau folosesc unelte zgomotoase la ore nepotrivite riscă sancțiuni mult mai dure. Un proiect de lege, deja aprobat de Senat, propune dublarea amenzilor pentru cei care perturbă liniștea vecinilor, iar cei care nu achită sancțiunea ar putea fi obligați să presteze muncă în folosul comunității. Opinile constănțenilor sunt împărțite, între susținere și nemulțumire față de noile măsuri.
Legea a fost inițial votată anul trecut, dar a fost supusă din nou dezbaterii, cu modificări semnificative. Printre schimbările esențiale se numără extinderea aplicabilității sancțiunilor pentru tulburarea liniștii publice, inclusiv în cazul muzicii la volum ridicat sau al petrecerilor private. Dacă până acum prevederile se aplicau doar în zonele urbane, noua variantă extinde reglementările și în localitățile rurale. De asemenea, termenul în care faptele repetate sunt sancționabile crește de la 24 de ore la 72 de ore.
Potrivit proiectului legislativ, cei care deranjează vecinii între orele 22:00 și 08:00, precum și în intervalul de liniște de la prânz (13:00–14:00), riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei, față de maximum 1.500 de lei, cât este prevăzut în prezent. În cazul unor repetări ale faptei în termen de 72 de ore, amenzile pot ajunge la 6.000 de lei pentru petreceri private, iar la a treia abatere, sancțiunea poate fi de până la 12.000 de lei.
Muncă în folosul comunității pentru cei care nu plătesc
Un alt aspect al proiectului legislativ prevede că persoanele care nu pot achita amenzile vor fi obligate să presteze muncă în folosul comunității.