În perioada 01.03-08.05.2023, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare-Biroul pentru Protecția Animalelor, au aplicat un număr de 284 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 67.580 LEI.
În aceeași perioadă, polițiștii au desfășurat o serie de activități de informare în Tarna Mare, Valea Vinului, Călineşti Oaş, Iojib, Halmeu, Turulung, Craidorolţ, Domăneşti, Socond, Căuaş, Porumbeşti, Apa, Urziceni, Târşolţ, Homorodu de Mijloc, în vederea responsabilizării proprietarilor și a deținătorilor de animale pe linia protecției animalelor, fiind efectuate verificări în cadrul unităților administrativ teritoriale privind respectarea obligațiilor legale de înființare a serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, potrivit O.U.G. 155/2001.
Astfel de verificări au avut loc și în P-ţa de Vechituri din Mun. Satu Mare, respectiv pe stadionul ,,Someşul’’ în cadrul expoziţiei canine ,,Dog Show”, cu privire la modul de respectare a legislaţiei în domeniul protecţiei animalelor, verificarea deţinătorilor de animale şi informarea acestora în legătură cu nevoile etologice în funcţie de specie, asigurarea asistenţei medical-veterinare.
Activitățile de informare au vizat mai multe subiecte privind obligațiile prevăzute de lege, conform LEGII 205/2004, O.U.G. 55/2002, O.U.G. 155/2001 respectiv :
- Asigurarea animalelor în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție un adăpost corespunzător, hrană și apă suficientă, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asigurarea de asistență medical veterinară ( vaccinări și deparazitări periodice )
- Vaccinarea antirabică a câinilor și a pisicilor.
- Identificarea prin microcipare a câinilor în termen de 90 de zile de la fătare, sau înainte de vânzare/donare cu titlu gratuit, scoaterea în spații publice a acestora
- Proprietarii câinilor de rasă comună sau metișii acestora au obligația sterilizării acestora, fapt important în prevenirea înmulțirii haotice , în prevenirea abandonului și respectarea fenotipică a caracterelor de rasă.
- Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligația să îi înregistreze la Asociația Chinologică și la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie eliberată de Asociația Chinologică Română precum și o declarație pe propria răspundere cu privire la caracteristicile animalului.
Sesizările directe se depun la sediul Biroului pentru Protecția Animalelor la adresa str. Petofi Sandor nr.32 , prin e-mail la adresa [email protected] sau sesizare telefonică la numărul de telefon al biroului 0261 807 769.
Sursa: Comunicat de presă IPJ