marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleZiua Colegiului Național "Domna Stanca”

Ziua Colegiului Național „Domna Stanca”

colegiul-nationat-domna-stanca (5)Astăzi, 07 iunie a avut loc ziua Colegiului Național „Doamna Stanca”. Manifestările au fost diversificate, programul a început de la ora 9.00 cu intonarea Imnului Național și Imnul școlii.

De la ora 10 s-a inaugurat biblioteca școlară care poartă numele Dr. Vasile Lucaciu, la această deschidere au participat atât poeți și scriitori din care îl amintim pe Felician Pop și Robert Laszlo, dar și oficialități locale cum ar fi: directorul Muzeului Județean, Liviu Marta și directoarea Bibliotecii Județene Angela Câmpian.

Pe parcursul întregii zile au avut loc fel și fel de manifestări de la muzică la dansuri populare și animație.

Colegiul Național „Doamna Stanca”  este una dintre cele mai vechi și prestigioase școli din țară cu un trecut istoric pe măsură. Clădirea colegiului datează din anul 1814, dar instituția de învățământ funcționează doar din anul  1816 sub demunirea de Gimnaziu Catolic Regesc.

Din a doua jumătate a secolului XIX-lea școala își leagă destinul de cel al națiunii române, deoarece, începând cu anul școlar 1858-1859 aici a funcționat prima catedră de limba română, având ca profesor pe protopopul greco-catolic, Petru Bran.

Între anii 1912-1923 în cladirea colegiului a funcționat Școala Pedagogică Romano-Catolică, Din 1 noiembrie 1923 destinul său este schimbat, cladirea a primit demunirea de  Școala de Fete. Pasul următor este făcut în anul 1930-1931 când, directoarea de atunci a colegiulu, profesoara de istorie-georgrafie, propune numele de „Doamna Stanca” , după numele soției marelui voevod Mihai Veteazu.

În zilele de astăzi Colegiul Național „Doamna Stanca” se bucură și de o prestigioasă reputație în studiul limbilor engleză, franceză, germană și spaniolă.colegiul-nationat-domna-stanca (1)colegiul-nationat-domna-stanca (2)colegiul-nationat-domna-stanca (3)colegiul-nationat-domna-stanca (4)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente