vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEducatie&Cultura138 de ani de la înființarea PNL, marcați prin lansarea cărții “Caietele...

138 de ani de la înființarea PNL, marcați prin lansarea cărții “Caietele liberale sătmărene Nr. 1 Emil Tișcă (1881-1965)”

Vineri, 24 mai, la Muzeul Județean Satu Mare a avut loc lansarea cărții “Caietele liberale sătmărene Nr. 1 Emil Tișcă (1881-1965)”, autori dr. Claudiu Porumbăceanu și dr. Viorel Câmpean. Legat de această lansare, s-a vernisat și expoziția foto-documentară Emil Tișcă. Evenimentul cultural a coincis cu aniversarea a 138 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal.

DSC_0481

DSC_0495

În prezidiu au luat loc președintele Consiliului Județean Satu Mare și președintele filialei Satu Mare a Partidului Național Liberal, Adrian Ștef, subprefectul județului Satu Mare, Cristian Sasu, academicianul dr. Virgil Enătescu, dr. Claudiu Porumbăceanu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană și Robert Laszlo, președintele organizației de tineret PNL Satu Mare.

DSC_0482

DSC_0509

Adrian Ștef: “Liberalismul nu va pieri niciodată din România”

În cuvântul său, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef a menționat că ideile liberale își au originea în anul 1823, atunci când a fost lansat Crezul liberal, valabil până în zilele noastre. A punctat apoi momentele importante din evoluția liberalismului din România și a accentuat ideea că liberalismul nu va pieri niciodată. Astăzi, PNL se află la un moment de răscruce și depinde de munca fiecăruia ca programul de guvernare liberal să fie dus la bun sfârșit. Adrian Ștef a chemat toți membrii PNL să fie uniți pentru a putea atinge obiectivele propuse. Personal nu se îndoiește de succes din moment ce PNL are mulți oameni valoroși. În cadrul manifestării, Adrian Ștef a făcut un anunț trist, trecerea în neființă a profesoarei Ioana Câcu, membră marcantă printre liberalii sătmăreni. În memoria ei s-a păstrat un minut de reculegere.

Subprefectul Cristian Sasu a spus că prin editarea acestei cărți, sătmărenii demonstrează faptul că știu să-și aprecieze valorile. Emil Tișcă a fost o mare personalitate care a marcat viața culturală a județului Satu Mare în perioada interbelică. Exemplul lui ne spune că toți trebuie să pună umărul la dezvoltarea județului și și-a exprimat convingerea că această inițiativă, de scoatere la lumină a adevăratelor valori, să continue cu editarea de noi cărți cu alte personalități.

DSC_0535

DSC_0537

O întreagă epocă istorică, într-o singură carte

Academicianul dr. Virgil Enătescu a spus că a rămas profund impresionat de cartea la a cărei lansare a avut bucuria să participe. Consideră că avem în față o lucrare extrem de bine documentată, pe baza unei vaste bibliografii, o carte care aduce în actualitate nu numai o personalitate, ci și o întreagă epocă istorică. “Trebuie să fim consecvenți cu ideile liberale, care de-a lungul timpului au contribuit decisiv la dezvoltarea societății românești. Toate celelalte doctrine au eșuat în afara doctrinei liberale”, a spus Virgil Enătescu. Cartea redă foarte bine evenimentele epocii interbelice și activitatea pe care Emil Tișcă a desfășurat-o în perioada șederii sale în Ținutul Năsăudului, străveche vatră românească, care a dat cei mai mulți academicieni din România. Emil Tișcă a studiat la Budapesta pe spesele Fundației Gojdu. De numele lui, în județul Satu Mare se leagă înființarea Aeroportului, construirea clădirii Prefecturii Sartu Mare, construirea catedralei Adormirea Maicii Domnului și multe alte obiective. Emil Tișcă a desfășurat paralel și o bogată activitate jurnalistică.

Felician Pop a propus ca Aeroportul Satu Mare să poarte numele lui Emil Tișcă

Din partea tineretului liberal sătmărean a luat cuvântul președintele organizației, Robert Laszlo, care a spus că prin această carte avem în față atât o monografie a unei personalități, dar și un adevărat îndreptar moral. Emil Tișcă a rămas tot timpul vieții sale fidel unei singure idei politice. De la el putem învăța multe. În primul rând rigoarea lucrului bine făcut. Pe drept cuvânt el poate fi socotit apostolul liberalismului sătmărean. În intervenția sa, directorul Felician Pop a propus Consiliului Județean ca Aeroportul din Satu Mare să poarte numele lui Emil Tișcă. O scurtă intervenția a avut și Marcela Papici, viceprimar al municipiului Satu Mare. Ea și-a exprimat bucuria că a avut prilejul de a participa la frumoasa lansare de carte și de a cunoaște o mare personalitate a Sătmarului interbelic. Aprecieri elogioase la adresa cărții lansate și a autorilor au fost făcute și de dr. Radu Ardelean, directorul adjunct al Muzeului Județean. Din această carte sătmărenii vor cunoaște un om de un mare caracter, cu preocupări dintre cele mai diverse, ca fost director de bancă, fruntaș politic sau jurnalist.

DSC_0540

DSC_0543

Autorii volumului, dr. Claudiu Porumbăceanu și dr. Viorel Câmpean, au prezentat pe larg viața și activitatea lui Emil Tișcă, de la nașterea sa la 8 septembrie 1881, anii de studii, activitatea profesională și participarea la Primul Război Mondial, unde ca ofițer s-a achitat exemplar de sarcini, fiind decorat de împărat de două ori. Un capitol important îl reprezintă activitatea lui ca director de bancă la Satu Mare. Ultimii săi ani au fost umbriți de fărădelegile regimului totalitar, confiscarea averii și marginalizarea lui până la condiția de abonat la cantina săracilor. La Satu Mare a locuit pe strada Ștefan cel Mare nr. 17. A decedat în 1965. Mormântul lui se află în cimitirul reformat de lângă gară. Pe piatra sa de mormânt stă scris: “Trecător ce-mi calci țărâna, nu fi mândru-n cimitir. Noi suntem acasă, tu ești încă musafir”.

DSC_0520

DSC_0521

DSC_0525

DSC_0531

DSC_0546

DSC_0549

DSC_0547

DSC_0550

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente