vineri, martie 29, 2024
AcasăPolitica2023 ”Anul Iuliu Maniu”, propunerea deputaților Cozma și Sighiartău

2023 ”Anul Iuliu Maniu”, propunerea deputaților Cozma și Sighiartău

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, împreună cu bunul său prieten, deputatul PNL, Robert Sighiartău, propune ca anul 2023 să fie instituit ca Anul Iuliu Maniu.

La împlinirea unui secol și jumătate de la nașterea marelui om politic și la 70 de ani de la martiriul acestuia în temnițele comuniste cei doi deputați au înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă privind instituirea anului 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României, în procedură de urgență.

„În anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui patriot român Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa martirică, în Temnița Sighetului (5 februarie 1953). În semn de prețuire, recunoaștere și respect, pentru o viață intreagă dedicată democrației și patriotismului luminat am depus un proiect de lege alături de colegul meu, Adrian Cozma pentru a proclama în mod oficial anul 2023 ca fiind Anul Iuliu Maniu”, a scris într-o postare pe Facebook deputatul PNL, Robert Sighiartău.

În expunerea de motive a prezentei propuneri legislative se arată:

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în orașul Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, și a fost unul dintre cei mai prestigioşi și respectați oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române, din 7 iunie 1919. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai ţării noastre, luptând cu perseverenţă împotriva tendinţelor autoritare ca un adevărat apărător al democraţiei.

A fost unul dintre cei mai importanți ”părinți” ai realizării unității naționale, implicându-se activ realizarea visului istoric al românilor, realizarea României Mari la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.

Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă, motiv pentru care era numit „Sfinxul de la Bădăcin”.

A avut un rol important şi în acţiunea memorandiştilor din perioada 1892 – 1895 și a redactat manifestul Către poporul român din Ardeal şi Ţara Românească”.

A refuzat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria.

A participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat și a fost principalul organizator al Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României, iar pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată și funcția de ministru de interne.

A fost de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933.

După eșecul politicii lui Carol al II-lea și pierderile teritoriale din anul 1940, a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940, fiind un opozant al regimului lui Ion Antonescu.

A fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944, iar ziua de după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării țării de către comuniști.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației.

Iuliu Maniu a fost unul dintre martirii închisorii de la Sighetul Marmației, alături de Ion Mihalache, fiind încarcerat, umilit și condamnat la moarte ca urmare a înscenării de la Tămădău. În data de 5 februarie 2023, se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui om politic, o moarte dedicată apărării democrației, unității românești și modernizării statului român.

Pentru o viață întreagă dedicată unității și modernizării României, consolidării democrației și pluralismului politic din țara noastră, Iuliu Maniu merită respectul și recunoștința noastră, a tuturor.

Așadar, propunem ca anul 2023 să fie denumit ”Anul Iuliu Maniu”, la 150 de ani de la nașterea fostului prim-ministru al României și la 70 de ani de la moartea sa în odioasele termnițe comuniste.

Facem precizarea că prezenta propunere legislativă nu are impact bugetar, evenimentele prevăzute de art.2 din lege putând fiind organizate în limita bugetelor deja aprobate pentru anul 2023 cu destinația – manifestări educaționale, politice, diplomatice sau culturale.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă. Procedura de urgență este necesară pentru a permite autorităților publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalități politice și sociale pe care a reprezentat-o Iuliu Maniu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente