Într-o lume afectată de efectele schimbărilor climatice generate de degradarea mediului, pădurile urbane pot contribui la diminuarea fenomenelor meteo extreme și, implicit, la ajutarea comunităților din orașe să facă față impactului acestora.
Tocmai de aceea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a lansat apelul necompetitiv de proiecte (în cuantum de 30 milioane euro) în cadrul Investiției I.1. „Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane” pentru Subinvestiția I.1.C. „Crearea de păduri urbane”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prin intermediul acestui apel sunt vizate activități/acțiuni specifice pentru sporirea numărului de spații verzi actuale, insuficiente ca suprafață și diversitate.
Pe măsură ce copacii în creștere elimină dioxidul de carbon din aer, stocând carbonul în biomasa lor, pădurile urbane sunt o parte importantă a răspunsului nostru la schimbările climatice.
În plus, pădurile urbane oferă o gamă largă de beneficii pentru societate, transformând orașele în locuri mai atractive pentru a trăi și oferind habitate pentru o varietate de viețuitoare, ajutându-ne să rămânem conectați la natură.
Concret, existența acestor “plămâni verzi” sunt importante, între altele, pentru domeniile:
🌳sănătate – copacii au rol de protecție împotriva prafului, a poluării, a zgomotului și încurajează recreerea fizică, care contribuie la reducerea anxietății;
🌳biodiversitate – oferă spațiu pentru fauna sălbatică, copacii susțin ecosistemele, inclusiv rețelele de polenizatori;
🌳educație – copacii sunt un punct focal cheie pentru învățarea în afara sălii de clasă.
Prin urmare avem nevoie de acțiune cât mai rapidă pentru a identifica terenurile disponibile/pretabile pentru a crea astfel de mici arii de natură menite să ajute la captarea carbonului și aducerea unui aer mai curat, precum și la scăderea temperaturii în orașe, unde pavajul, clădirile și suprafețele din beton absorb și rețin căldura de la soare.
Secretarul de stat Valer Beseni, face apel la unitățile administrativ-teritoriale eligibile (municipii, orașe, județ) și la instituțiile de învățământ publice din județul Satu Mare să depună proiecte, care, în baza finanțării oferite prin PNRR, să se materializeze în ecosisteme esențiale pentru adaptarea societății urbane la schimbările climatice.