vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu Mare50 de ani de la inundațiile din 1970 din Satu Mare (foto)

50 de ani de la inundațiile din 1970 din Satu Mare (foto)

56 de oameni și peste 20.000 de animale a ucis Someșul în data de 14 mai 1970. Alți mii de sătmăreni și-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din județ și mai bine de jumătate din orașul Satu Mare. În cifre seci, pierderile suferite de populație au fost estimate de autoritățile de atunci la 259 de milioane de lei.

Peste 20.000 de animale și 56 de vieți omenești- acestea sunt pagubele rămase în urma inundațiilor catastrofale din 1970, din municipiul Satu Mare, când nivelul apei a atins doi metri. În cartierul de jos al municipiului Satu Mare, nivelul apei la inundațiile catastrofale din 1970 a atins doi metri.

Zona este denumită acum cu numele „14 mai“, după data în care Someșul a luat 56 de vieți omenești și a făcut pagube de aproape 300 de milioane de lei. 56 de oameni și peste 20.000 de animale a ucis Someșul în data de 14 mai 1970. Alți mii de sătmăreni și-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din județ și mai bine de jumătate din orașul Satu Mare. În cifre seci, pierderile suferite de populație au fost estimate de autoritățile de atunci la 259 de milioane de lei. Potrivit lucrării „Epopee pe Someș“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduți în construcții, 6,2 milioane de lei în transporturi și peste 64 de milioane prin oprirea activităților de producție.

S-a rupt digul Semnalul de alarmă cu privire la creșterea periculoasă a nivelului Someșului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineața zilei următoare, apele Someșului începeau să acopere județul. Digul s-a rupt în zona localităților Văii Vinului, Culciu Mare, Apa și Odoreului. Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar și o jumătate din municipiul Satu Mare. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al orașului, denumit azi „14 Mai”, unde a fost măsurată și cota maximă a apei: doi metri. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populației a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală. Un grup de 10 pompieri de la stația locală au „luptat“ timp de două săptămâni, fără pauze, ca să salveze cît mai mulți oameni și cât de multe bunuri.

Pompierii au fost în acea zi, eroii orașului. Unul din ei este colonelul Niculae Bucur, care și fost premiat pentru eforturile depuse în vremurile grele din 1970. Colonelul Bucur și colonelul Ioan Grosu sunt singurii în viață din grupul celor 10 eroi. Bucur are acum 91 de ani și se cutremură și acum când povestește dramele trăite în zilele care au urmat ruperii digului. „Timp de 14-15 zile eram pe teren, fără ca familiile noastre să știe dacă mai trăim sau nu. Mâncam o dată pe zi la partid și dormeam câte 3-4 ore cu schimbul. Volumul de muncă era mare, iar timpul ne strângea. Casele erau inundate, oamenii nu aveau unde locui…”, povestește emoționat colonelul. „Mergeam cu barca să-i scoatem din case, să le salvăm câte ceva din bunuri și să asigurăm apa potabilă sinistraților. Am muncit zi și noapte”, continuă el.

Adăpostiți în școli și spitale Echipele de pompieri au fost ajutate de sute de sătmăreni. Unii au oferit refugiu familiilor sinitrate, alții au adunat pături, haine, apă potabilă și mâncare pentru aceștia. Soțiile ofițerilor și subofițerilor au împărțit alimente și pături călduroase celor cazați în școlile și spitalele din municipiu. „Îmi amintesc cu precizie de una din familiile pe care le-am salvat. Fagea Vasile, soția și cei doi copii ai lor, au locuit pe strada Garofiței nr 7. Apele le-au sfărâmat casa și săracii timp de două luni au fost nevoiți să locuiască într-un vagon al unui tren părăsit în gara municipală. Abia după două luni au reușit să-și reconstruiască casa…”, povestește fostul pompier. După inundație, autoritățile au reconstruit digul pe ambele maluri ale Someșului.

inundatii satu mare (3) inundatii satu mare (4) inundatii satu mare (5) inundatii satu mare (6) inundatii satu mare (7) inundatii satu mare (8) inundatii satu mare (9)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente