Acasă Locale Stiri Satu Mare 7 beneficii ale gutuilor

7 beneficii ale gutuilor

Proverbul cu un măr pe zi ține doctorul departe e perfect valabil și în cazul gutuilor. Aceste fructe parfumate ale toamnei au calități dovedite în lupta cu răcelile, dar și în bătălia cu cistita, colita sau depresia

Legenda spune că Afrodita a venit în Elada adusă de spuma mării, având un coș plin cu gutui. De acolo tradiția vechilor greci de a oferi în dar la nuntă gutui, unele dintre cele mai gustoase și parfumate fructe ale toamnei.

Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să le consumi mai des:

1. Întăresc sistemul imunitar și tratează anemia, grație complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu și fosfor.

2. Revigorează și redau pofta de mâncare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumătăți de fruct proaspăt pe zi, de preferat în asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru perioada convelescenței.

3. Combat afecțiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt și se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoțită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui fierte, curățate, în prealabil, de coajă și semințe.

4. Calmează colita. De data aceasta, semințele sunt cele care aduc alinarea. Colectează 20 g și fierbe-le, la foc mic, în 200 ml de apă, până ce lichidul scade la jumătate. După ce se răcește, decoctul se strecoară printr-un tifon și se bea în două doze.

5. Au efect expectorant și sunt remediu de prim rang în bronșită și chiar și în înciputul de tuberculoză. Se fierb 100 g de semințe de gutuie în 300 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară și se iau, de 3-4 ori pe zi, câte 2 linguri de decoct. De asemenea, în cazul tusei și al anginei, se dă o gutuie pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat. După o oră, se bea infuzia sau se face gargară cu ea.

6. Ameliorează cistita. În această situație, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorită proprietăților sale diuretice și dezinfectante.

7. Sunt antidepresive. Pentru îmbunătățirea stării de spirit, se ia după fiecare masă câte o lingură de dulceață de gutui. De asemenea, se pun, în dormitor, pe noptieră, 1-2 fructe coapte. Substanțele eterice din gutuie au proprietăți liniștitoare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Adrian Albu și-a dat azi demisia de la conducerea PNL Satu Mare

Se anunță noi începuturi pentru PNL Satu Mare. Adrian Albu și-a dat demisia din funcția de președinte al Organizației Județene PNL....

Primul liceu din județ care se închide

Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” din Turț a adoptat scenariul roșu, în urma multiplelor cazuri de COVID 19 confirmate pe raza comunei. Astfel,...

Muzeul din aer liber al Branului este la un pas de închidere

Muzeul Satului Brănean și-ar putea închide în curând porțile, după ce a pierdut două treimi din teren într-un proces deschis de ginerele...

Harry Brauner și sătmărenii

Printre folcloriștii care s-au aplecat asupra folclorului sătmărean se numără și Harry Brauner. Născut la 24 februarie 1908 la Piatra Neamț într-o...

Comentarii recente