marți, aprilie 23, 2024
AcasăPoliticaDeputatul Adrian Cozma a inițiat un poiect de lege prin care directorii...

Deputatul Adrian Cozma a inițiat un poiect de lege prin care directorii de școli sunt obligați să cunoască limba română

Mai mulţi deputaţi PNL, printre care și deputatul de Satu Mare, Adrian Cozma, au depus în Parlament un proiect de lege care instituie obligaţia directorilor unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română. Iniţiatorii afirmă că funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române.

Propunerea legislativă a fost semnată inițial și de câțiva parlamentari PSD, care ulterior s-au retras.

Invitat în studioul unui post național de televiziune, deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a explicat motivele care stau în spatele proiectului de lege. Potrivit deputatului Cozma, unul dintre motive este că astfel s-ar elimina abuzurile, deputatul oferind și un exemplu în acest sens.

În urmă cu câțiva ani, o candidată din Satu Mare a câștigat concursul pentru ocuparea funcției de director al școlii din Acâș, dar, pentru a dovedi apartenența sa la comunitatea maghiară, condiție obligatorie pentru ocuparea efectivă a funcției de conducere în școala respectivă, în care funcționează clase cu predare în limba maghiară, avea nevoie de avizul UDMR, ca organizație reprezentativă a comunității maghiare din România. Cu toate că s-a prezentat la sediul Organizației Județene UDMR Satu Mare pentru obținerea avizului, ea fiind de etnie maghiară, nu l-a primit deoarece nu figura ca membră înscrisă în UDMR.

”În 2018, șmecherește, UDMR a introdus acest criteriu și doamna nu a primit aviz. Am abordat doi-trei colegi parlamentari ai UDMR, dar au spus că nu se poate. Consecința: doamna nu a putut să se prezinte la examen deoarece nu a primit acest aviz. Este director într-o altă localitate, iar școala este condusă de o doamnă care nici nu s-a prezentat la examen și care chiar dacă se prezenta, era cam așa. Această lege nu este făcută împotriva cuiva, această lege este făcută pentru profesionalism și depolitizare. Cine obține examenul, dacă e un bun manager, conduce școala, dar să știe limba română pentru că este reprezentat al statului român, conduce o unitate de învățământ”, a precizat deputatul Adrian Cozma în timpul emisiunii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente