sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomico-socialSocialDe câte vieți omenești mai este nevoie pentru ca salvamontiștii să poată...

De câte vieți omenești mai este nevoie pentru ca salvamontiștii să poată utiliza semnalele acustice și luminoase când se află în misiune?

România este ultima țară din Europa la multe capitole, cel despre care relatăm acum făcând diferența între viață și moarte.

Salvamontiștii români sunt singurii din Europa care nu au voie să folosească semnale acustice şi luminoase pe maşinile de intervenţie. Și din păcate, nu o dată, lipsa priorității în trafic a făcut diferența între viață și moarte.


S-au pierdut vieți omenești din cauza faptului că salvatorii montani au fost prinși în trafic și cu toate că s-au depus numeroase petiții pentru modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier prin adăugarea autospecialelor din cadrul serviciilor locale şi judeţene de salvatori montani „Salvamont” în categoria vehiculelor cu regim de circulaţie prioritară, care pot folosi sisteme de avertizare acustică şi luminoasă de culoare albastră, acest lucru nu s-a întâmplat și din păcate se pierd vieți care ar fi putut salvate.

În această seară, în județul vecin, Maramureș, un bărbat a decedat după ce i s-a făcut rău într-o zonă greu accesibilă. Victima a decedat in timp ce salvatorii montani se indreptau spre ea cu niște participanți la trafic obișnuiți.

“Actiune derulata de salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramures in zona de padure de langa Vima Mica, jud Maramures pe un drum forestier , drum practicabil doar cu autoutilitare 4×4 echipate cu anvelope speciale pentru noroi.

Apelul venit prin 112 ne-a semnalat faptul ca in zona mentionata un barbat de 50 ani venit in ajutorul unor localnici impotmoliti acuza dureri mari in piept in urma efortului depus fiind constient dar respirand greu.

In 3 minute de la primirea apelului de urgenta salvatorii montani au pornit spre locul incidentului deplasandu-se fara prioritate in trafic cu toate ca e acest caz prezenta prioritate maxima !

Pe drum inainte de a ajunge la locul incidentului salvatorii montani au fost anuntati de colegii din Dispeceratul ISU ca barbatul si-a pierdut constienta, nu mai respira si nu mai are puls, localnicii aflati langa el incercand sa ii dea primul ajutor pana la sosirea echipajelor de urgenta.

Din pacate in momentul in care salvatorii au ajuns la barbat acesta era decedat.

A fost anuntata Politia iar in momentul in care se vor finaliza cercetarile la fata locului salvatorii montani vor acorda ajutor pentru transportul barbatului pana in locul de unde va fi preluat de un echipaj de la IML.

Dumnezeu sa il odihneasca ! Condoleante familiei”, este mesajul transmis de Salvamont Maramureș.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente