joi, martie 28, 2024
AcasăsusDacă statul nu intervine cu soluții imediate, prețul laptelui la raft ar...

Dacă statul nu intervine cu soluții imediate, prețul laptelui la raft ar putea ”exploda”

Fermierii au ajuns într-o situație disperată și cer autorităților să intervină. Concret, prețul laptelui ar putea exploda dacă statul nu intervine să sprijine producția de lapte.

” Cerem găsirea altor soluții imediate care să sprijine producția de lapte, respectiv achiziția de furaje a anului curent, așa cum de altfel reprezentanții statului au promis public în urmă cu mai puțin de o lună” spune președintele Uniunii , Daniel Frei.

Fermierii solicită un ajutor concret din partea MADR încă din acest an deoarece ajutorul oferit pe cap de bovină de lapte pe fondul Cadrului temporar de criză aferent anului 2022 va fi achitat abia în 2022. În acest sens, fermierii au mers în audiență la prefectură. La întâlnire au participat din partea Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, președintele Daniel Frei, directorul executiv, Iasmina Blidar și fermierul Porombovits Gellert.

În timpul întâlnirii, Daniel Frei l-a informat pe prefect că din cauza costurilor tot mai mari la facturile de energie există riscul ca efectivele de bovine de lapte să se reducă drastic în județ iar prețul laptelui la raft și a produselor lactate să explodeze.

Prefectul Radu Roca a luat act de solicitările acestora și i-a asigurat că în cursul acestei săptămâni va trimite din partea Instituției Prefectului județul Satu Mare o adresă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) cu toate solicitările fermierilor pentru ca aceștia să depășească situația critică în care se află în urma crizei apărute la nivel european după izbucnirea conflictului din Ucraina și în urma secetei care i-a dus pe fermieri în imposibilitatea de a-și asigura necesarul furajer pentru un întreg an zootehnic.

”Voi trimite un memoriu către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu toate solicitările dvs și sunt convins că se vor găsi soluții pentru a primi tot sprijinul pe care de altfel îl meritați. Sunt de profesie doctor medic veterinar și cunosc problemele cu care vă confruntați.”, a spus prefectul Radu Roca.

Reprezentanții fermierilor au anunțat că dacă nu se rezolvă problemele lor vor recurge la mijlocul acestei luni la o grevă de avertisment și vor scoate utilajele agricole pe străzile din municipiul Satu Mare .

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente