marți, aprilie 30, 2024
AcasăsusCântărețul pe care-l ascultă până și îngerii: Alex Vaida – vocea...

Cântărețul pe care-l ascultă până și îngerii: Alex Vaida – vocea de aur a noii generații de soliști

Indiscutabil, solistul de muzică populară de la Cluj, Alex Vaida, este una din marile voci ale folclorului nostru de mâine.

Biografia lui nu este una lineară și nicidecum predictibilă.

De mic copil, Alex a demonstrat foarte bune abilități în domeniul sportului și se părea că va deveni o nouă stea a gimnasticii noastre masculine.

De la vârsta de șapte ani, băiatul acesta a muncit pe brânci, și-a sacrificat întreaga copilărie pentru visul acesta de a face un sport de performanță, pe cât de dificil, pe atâta de spectaculos.

Din păcate, cariera sa sportivă a fost curmată brusc și definitiv de o boală a coloanei vertebrale, căpătată chiar din cauza antrenamentelor istovitoare, de multe ori peste puterile lui, care nu i-a mai permis să-și continue drumul visat.

Nu i-a fost deloc ușor să se resemneze cu gândul că anii aceia de trudă neîntreruptă, nu au lăsat în urma lor decât cupele și medaliile obținute în vremea junioratului, cele care anticipau o mare carieră sportivă.

Apoi, s-a întâmplat ceva cu acest băiat care nu putea să se lase așa, cu una cu două.

A crescut într-o familie de artiști, mama dansatoare iar tatăl, saxofonist al Ansamblului „Rapsodii Someșene”din Cluj Napoca. Defapt, părinții săi, acolo s-au și cunoscut.

Și poate că a simțit într-un moment de cumpănă al vieții sale, că nimic nu este întâmplător pe lumea asta. Că abandonarea sportului de performanță nu era decât semnul unui alt început, într-o cu totul și cu totul altă zonă de expresie și de afirmare decât sportul.

Atunci a început să cânte. A avut norocul să fie auzit de dirijorul Alexandru Tămaș care a înțeles pe loc că băiatul acesta are împletite între corzile sale vocale, firele de aur ale unui talent autentic.

Și atunci, Alex a avut o altă revelație majoră: steaua vieții lui poate străluci numai pe scenă!

Viitorul lui este legat pe vecie de folclor, de melodiile acelea cărora reușește să le dea o înviorătoare strălucire.

Atunci când interpretează o doină, melodia lui de suflet, parcă simți că în glasul acela tulburător stau ascunse adâncile sonuri primordiale, cele din care au izvorât apoi, într-un nesfârșit șuvoi, cântecele lumii, toate!

L-am auzit la Festivalul de la Cicârlău de anul acesta și – după părerea mea – el este câștigătorul moral al acestui concurs. Cu toate că anul acesta nivelul competițional a fost foarte ridicat, totuși, Alex Vaida a fost mult peste ceilalți competitori.

În anul 2012  a intrat în „Clubul Vedetelor” al lui Săndel Filip iar din această toamnă este membru al Ansamblului Folcloric al studenților, „Mărțișorul” din Cluj Napoca.

Cred în destinul artistic al acestui tânăr solist și mă bucur că sunt printre primii care au avut privilegiul să scrie despre el, ca despre un om solar al cărui glas varsă în sufletele celor care știu să asculte, efluviile unui umanism luminat de harul unui adevărat artist născut, iar nu făcut!

Probabil că sătmărenii vor avea prilejul să-l audă și să-l vadă cu prilejul spectacolului festiv organizat cu prilejul Zilei Naționale a României de la 1 Decembrie.

Felician POP

P.S. Îmi amintesc că în urmă cu doi ani, la același festival a concurat și solistul Paul Ananie din Sighet.

Desigur, Paul nu a luat atunci decât o biată mențiune și am fost pur și simplu uluit cum de nu a fost remarcat de juriu. Așa că i–am acordat un premiu din partea Centrului de Creație Satu Mare și încă unul, din partea Asociației Culturale „Sătmărenii”. Anul următor, Paul Ananie a cucerit Trofeul de la Mamaia, iar astăzi este deja un nume consacrat! Văd că istoria se repetă! Să dea Dumnezeu să se repete până la capăt!

 

4 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente