joi, mai 2, 2024
AcasăLocaleStiri Satu Mare Lacrimi în memoria eroilor sătmăreni căzuți la revolutie

Lacrimi în memoria eroilor sătmăreni căzuți la revolutie

Duminică, 22 decembrie a avut loc la Satu Mare în Piața 25 Octombrie, comemorarea victimelor Revoluției din decembrie 1989. La acest eveniment au participat familiile acestora, alături de oficialitățile locale.

În cadrul ceremoniei s-au depus coroane de flori în fața plăcii pe care este inscripționat numele tinerilor căzuți în lupta pentru libertate.

A fost oficiat un serviciu religios după care a fost ridicat un paos în memoria tinerilor sătmăreni. Familiile îndurerate nu și-au putut stăpânii emoțiile, vărsând lacrimi pentru copii plecați mult prea devreme.

Au depus coroane de flori părinții celor șapte sătmăreni decedați la Revoluție, (Ciul Ioan, Zimbru Grigore, Sălăjan Raluca, Szabo Antal, Sofalvi Gyorgy, Kiraly Mihaily și Csaba Gergely), Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Satu Mare, unitățile Ministerului Afacerilor Interne, asociațiile revoluționarilor și cadrelor militare în rezervă și retragere dar și partidele politice.

În încheierea manifestării a avut loc defilarea gărzii de onoare.

Revoluția din 1989, care a dus la căderea regimului Ceașescu, a început în Timișoara, la jumătatea lunii decembrie, cu proteste față de încercarea autorităților de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes. Manifestațiile de stradă, la care autoritățile au ripostat inclusiv cu focuri de armă, s-au transformat în protest față de regimul dictatorial, al cărui ecou a ajuns în București în 21 decembrie. Atunci, după o adunare populară la care Nicolae Ceaușescu spera să calmeze spiritele anunțând câte 100 de lei în plus la salariile clasei muncitoare, mii de bucureșteni au protestat în centrul Capitalei, mișcarea de stradă fiind reprimată cu gloanțe și arestări.

O zi mai târziu, în 22 decembrie, bucureștenii au ieșit din nou în stradă, în număr mult mai mare, estimat la câteva zeci de mii, care au ocupat piața din fața Comitetului Central al Partidului Comunist și l-au determinat pe Ceaușescu să părăsească sediul CC cu un elicopter.

După fuga dictatorului, manifestanții au ocupat atât Comitetul Central, cât și sediul televiziunii publice, în jurul orei 12.30, acesta fiind momentul – considerat simbolic – al victoriei Revoluției. Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generală a fost înlocuită de haos odată cu atacarea cu focuri de armă a unor instituții publice de către indivizi necunoscuți, numiți generic „teoriști”. Timp de câteva zile, străzile din București, dar și din multe orașe din țară, au fost patrulate de militari și voluntari, iar schimburile de focuri cu „teroriștii” au făcut victime.

Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne și astăzi, cel puțin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie, când Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, prinși la Târgoviște, au fost executați în urma unui proces sumar judecat de un tribunal militar.revolutie (1)revolutie (2)revolutie (3)revolutie (4)revolutie (2)revolutie (2)DSC_1430

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente