marți, aprilie 30, 2024
AcasăsusPoroșenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei "săptămâna aceasta"

Poroșenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei „săptămâna aceasta”

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că vrea să pună capăt în această spătămână confruntărilor din estul Ucrainei, o zonă devastată de o insurecție armată prorusă, a anunțat președinția ucraineană duminică, la finalul primelor negocieri cu ambasadorul Rusiei la Kiev.

„Trebuie să punem capăt tirurilor săptămâna aceasta”, a declarat Poroșenko, citat înntr-un comunicat, la finalul unei întâlniri, la Kiev, cu ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov, ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin și o reprezentantă OSCE, Heidi Tagliavini.

Președintele ucrainean, care a preluat în mod oficial funcția sâmbătă, a anunțat că aceste negocieri tripartite vor continua zilnic, cu scopul de crea un plan de pacificare a estului țării sale.

„Fiecare zi în care mor oameni, fiecare zi în care Ucraina plătește un preț atât de mare este un preț inacceptabil”, a subliniat Poroșenko, citat în comunicatul emis de președinție.

De aceea, trebuie ca mai întâi să restabilim funcționarea frontierei Ucrainei, pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor Ucrainei care trăiesc în Donbas, indiferent de simpatiile lor politice”, a adăugat el.

Insurecția prorusă din estul Ucrainei – orchestrată potrivit Kievului de către Moscova – și „operațiunea antiteroristă” lansată de către forțele ucrainene pentru a o înăbuși s-au soldat, în aproape două luni, cu peste 200 de victime – rebeli, militari ucraineni și civili.

Separatiști proruși dețin controlul asupra orașelor Donețk și Lugansk, cele mai importante din bazinul minier Donbas, un adevărat „plămân” industrial al țării, iar de câteva zile asupra unei părți a frontierei cu Rusia.

Într-o scurtă întrevedere, vineri, la ceremoniile de sărbătorire a Debarcării din Normandia, Poroșenko și omologul său rus Vladimir Putin au convenit să înceapă rapid negocieri la Kiev, o evoluție fără precedent în contextul escaladării crizei în ultimele luni.

Putin a catalogat abordarea noului președinte ucrainean ca „justă în ansamblu”.

Zurabov, care a revenit la Kiev pentru a asista la învestirea lui Poroșenko, l-a catalogat sâmbătă drept un „partener serios”, confirmând schimbarea de ton a Moscovei, care considera „ilegitime” autoritățile de tranziție prooccidentale instalate după destituirrea lui Viktor Ianukovici din funcția de președinte, la sfârșitul lui februarie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente