marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocaleNationalePolițiștii au mai multă putere. Pot intra în casele oamenilor fără acord

Polițiștii au mai multă putere. Pot intra în casele oamenilor fără acord

Mai multă putere pentru poliţişti. Polițiștii din România au, începând de astăzi, 26 ianuarie, mai multă putere și autoritate, conform unor noi reglementări legale.

Poliţistul nu mai trebuie să fie politicos, să bată la uşă și să arate mandatul. Dacă are indicii că acolo cineva se află în pericol -victima unei violenţe domestice, prevenirea unei epidemii sau dacă are suspiciuni că ar fi o persoană decedată înauntru- poate intra fără voia locatarului.

De asemenea, dacă se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă.

Ce spune Legea:
„În scopul realizării activităţilor de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracţiunilor sau executării pedepselor, prevenire şi combatere a altor fapte ilegale, precum şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice:
a) acţiunile poliţistului în spaţii publice, precum şi intervenţia realizată în condiţiile art. 38 ori pentru executarea unui mandat pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate;
b) Poliţia Română este autorizată să fixeze, ocazional, cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activităţi publice desfăşurate în locuri publice, fără consimţământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile pentru a bănui că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracţiuni sau alte fapte ilegale ori tulburată ordinea şi siguranţa publică”, conform noii legi.

Polițiștii, obligați să își facă cunoscută calitatea
De asemenea, din 26 ianuarie, „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este obligat să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:
a) dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, precum şi a unităţii de poliţie din care face parte;
b) dacă este în ţinută civilă, prin prezentarea datelor prevăzute la lit. a), precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), atunci când siguranţa poliţistului sau rezultatul intervenţiei ar putea fi periclitate, poliţistul îşi face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenţia poliţistului se face prin anunţare: «Poliţia!».”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente