Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, a început azi cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată marți de proba obligatorie a profilului, iar miercuri de proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. La nivelul județului Satu Mare, examenul este organizat în 6 centre.
Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 1995 de candidați, dintre care 1768 de candidați din promoția curentă, respectiv 227 de candidați din promoțiile anterioare. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, va avea loc pe data de 5 iulie (până la ora 12:00).
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 -18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie, informează Inspectoratu Școlar Județean Satu Mare.
Sălile de examen sunt supravegheate video
Accesul candidaților în sălile de examen este permis până la ora 8:30, la ora 9:00 începând probele scrise. Datorită pandemiei de COVID – 19, fiecare centru de examen va dispune de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție; intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri; în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă; fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare; sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini; în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție; colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate. Nu în ultimul rând candidații nu au voie să schimbe între ei obiecte personale.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
Reamintim că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.