luni, mai 6, 2024
AcasăsusA crezut că investește în acțiunile societății Hidroelectrica dar a fost escrocat

A crezut că investește în acțiunile societății Hidroelectrica dar a fost escrocat

Escrocii care au pus la cale înşelăciunea prin care nemţeanul credul a rămas fără o sumă în lei au încercat să devalizeze şi conturile acestuia, dar totul a rămas la stadiul de tentativă.

Cadrele de la Poliţia municipiului Roman (Neamț) au fost sesizate, pe data de 21 februarie 2024, de către un bărbat, în vârstă de 67 de ani, din comuna Secuieni, care a reclamat că a fost victima unei escrocherii. Lui i s-a propus o „afacere rentabilă“, el trebuind să investească în acţiuni ale societăţii comerciale Hidroelectrica.

În speranţa unui câştig cert, acesta a procedat după cum i s-a cerut de către parteneri, fără a lua în considerare că era vorba despre persoane pe care nu le cunoştea. Când şi-a dat seama că a fost escrocat era prea târziu, prejudiciul suferit fiind de 4.600 de lei. Infractorii au încercat să-şi mărească profitul, dar manevrele nu le-au reuşit.

„În cadrul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, aceştia i-ar fi accesat în mod ilegal telefonul mobil, încercând să efectueze operaţiuni financiare în mod fraudulos din conturile deschise pe numele persoanei vătămate. Din fericire, reprezentanţii unităţii bancare au intervenit la timp, prevenind retragerea sumelor de bani“ – acestea sunt precizările dintr-un comunicat de presă emis astăzi, 22 februarie 2024, de Poliţia Neamţ.

În această speţă a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, tentativă la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesul ilegal la un sistem informatic.

Deoarece în ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane accesează link-uri care le promit investiţii avantajoase, devenind victime ale fraudelor informatice, anchetatorii au transmis câteva sfaturi care pot preveni astfel de infracţiuni. Obiectivul principal al escrocilor este obţinerea accesului la banii din conturi.

„Pentru a reuşi, aceştia au nevoie de numele dumneavoastră de utilizator/ ID de logare şi parolă de la aplicaţia de Mobile Banking. Cea mai des întâlnită metodă este instalarea unor programe de acces de la distanţă. Acest lucru se poate întâmpla destul de uşor dacă daţi click pe aceste reclame sau link-uri din e-mail-uri false“, arată poliţiştii.

În cele mai multe cazuri, următorul pas este primirea unui apel prin care se prezintă opţiunea de instalare a unei astfel de aplicaţii pe telefonul mobil. Astfel este obţinut acces la toate datele din telefon şi se pot iniţia plăţi şi transferuri.

O altă metodă este apelul tradiţional, numit şi „spoofing“ (engl). Astfel puteţi fi apelat de pe numerele de call-center şi fi informat, de exemplu, despre aprobarea unui credit pentru care au nevoie de datele dumneavoastră personale, printre care şi datele cardului pentru a face viramentul. Obiectivul este de a obţine datele şi acces la aplicaţia dumneavoastră de Mobile Banking.

Sfatul este să nu fie oferite datele cardului sau altele cu caracter personal.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente