duminică, aprilie 28, 2024
AcasăsusDoctorii și personalul sanitar din structurile MApN, trimiși să învețe medicina de...

Doctorii și personalul sanitar din structurile MApN, trimiși să învețe medicina de război

Medici, asistenți medicali, farmaciști și militari salvatori vor fi instruiți în centrele de formare specializate aflate în structura Ministerului Apărării Naționale sau centre internaționale pentru a putea salva și trata pacienți „în mediu ostil și auster”, pe timpul unor acțiuni militare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, prin care Guvernul vrea să reglementeze medicina de război. Asistenţa medicală operaţională va fi asigurată de structuri sanitare înființate la nivelul MApN.

Proiectul de ordonanță de urgență a guvernului (OUG), pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății, modifică și completează Legea Sănătății (L. 95/2006), defineşte asistenţa medicală operaţională, stabilind modalitatea de acordare a asistenței medicale în cazul unor operațiuni militare. 

În prezent, în România nu există o reglementare în acest domeniu, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate majoră în cazul unor acțiuni de amploare sau pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO. Reglementarea medicinei operative „răspunde situației actuale, determinată de multitudinea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul național, cu implicarea unui număr mare de militari, atât români, cât și din alte țări NATO. În vederea gestionării situațiilor de boală și de accidente cu victime multiple cauzate în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, se impune ca prin ordin al conducătorilor ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională să se poată aloca paturi în unitățile sanitare subordonate destinate în acest scop, pe o perioadă limitată și în funcție de amploarea acțiunilor militare”, se arată în nota de fundamentare. 

Instruiți să acorde asistență medicală în condiții extreme

Mai mult, având în vedere condițiile speciale de acordare a ajutorului medical în mediu ostil și auster, patologia specifică bazată pe traumă și necesitatea aplicării manevrelor de salvare a vieții, cât mai repede, la pacienți multipli, structurile medicale operaționale trebuie să fie adaptate acestor particularități, spun autorii documentului.

Iar pentru a dobândi aceste competențe specifice medicinei operaționale, personalul medico-sanitar militar și auxiliar sanitar militar va urma programe de formare profesională în instituțiile de învățământ şi în centrele de formare specializate aflate în structura Ministerului Apărării şi/sau în alte centre de formare autorizate şi acreditate aflate în structura instituțiilor publice naționale și internaționale, cu recunoașterea națională a competențelor dobândite numai după susținerea examenului de echivalare a acestora.

Asistența medicală operațională are ca scop aplicarea actului medical în condițiile de risc reprezentate „de acțiunile continue ale inamicilor, insuficiența resurselor medicale, accesul limitat la mijloacele de diagnostic și tratament, austeritate, condiții de mediu extreme și prin caracteristicile populației la risc reprezentate de regulă de persoane tinere, sănătoase, care dezvoltă patologie particulară prin boli acute, fulminante și patologie traumatică rar întâlnită pe timp de pace”.

Asistenţa medicală de război, structurată pe 3 niveluri

În cazul unor operațiuni militare, acordarea asistenței medicale va fi structurată pe trei niveluri: tactic, operativ și strategic. 

  • Nivelul tactic este caracterizat prin triaj, măsuri de prim-ajutor și evacuare: „La acest nivel se aplică în special proceduri de salvare a vieții în câmpul tactic, proceduri de chirurgie resuscitativă și de control al traumei, pregătirea rănitului pentru evacuare și evacuarea medicală propriu-zisă”.
  • Nivelul operativ este caracterizat prin „consolidarea măsurilor de control al traumei, de continuare a procedurilor chirurgicale sau medicale, de intervenție în focar epidemiologic și evacuare medicală ce au la bază proceduri și mijloace standardizate”, ce vor fi aplicate de către formațiuni medicale de tratament multidisciplinare mobile de evacuare medicală și formațiuni medicale specializate pentru intervenție în focar, în situații epidemiologice speciale.
  • Nivelul strategic, „caracterizat prin servicii de asistență medicală complexe și complete furnizate prin formațiuni medicale de tratament fixe care vizează toate specialitățile medicale și chirurgicale până la recuperare, prin laboratoare biologice de importanță strategică și prin mijloace de evacuare medicală strategică”. La acest nivel se stabilesc și modalitățile și limitele cooperării civil-militare. 
  • Atât personalul medico-sanitar militar din structurile MApN, cât și cel auxiliar sanitar militar trebuie să pună în aplicare măsurile de protecție medicală a forței armate. Concret, vor avea, printre altele, obligația de a:
  • – participa la realizarea sprijinului medical în acțiuni militare multinaționale;
  • – supraveghea și ține evidența stării de sănătate a militarilor;
  • – aplica procedurile și mijloacele de salvare a vieții în câmpul tactic, de chirurgie resuscitativă și de control al traumei, de continuare a procedurilor chirurgicale sau medicale și de pregătire a rănitului pentru evacuare și evacuarea medicală rapidă a bolnavilor și răniților din zona de desfășurare a acțiunilor militare;
  • – stabili diagnosticul și a efectua tratamentul în vederea protejării și menținerii funcțiilor vitale/integrității corporale sau îmbunătățirii stării de sănătate a răniților și bolnavilor pe timpul acțiunilor militare;
  • – respecta confidențialitatea datelor medicale.
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente