marți, ianuarie 31, 2023
AcasăEditorialA greșit Klaus Iohannis ?

A greșit Klaus Iohannis ?

Este mai mult decât evident căvorbele și gesturile noului Președinte al românilor sunt urmărite cu opermanentă și specială asiduitate, publicul fiind interesat în grad maxim,aproape excesiv, despre cum va reacționa el la semnalele noului mediu în carese găsește și, în definitiv, despre cine este acest Klaus, apărut ca un meteorpe cerul politicii autohtone.S-a spus cu just temei că el va avea o misie deosebit de grea, mai ales datorită așteptărilor uriașe în ceea ce-lprivește. Adepții săi, mai vechi, dar și mai noi, cei care l-au votat ori ceicare au doar impresia că l-au votat vor ca el să fie mai altfel decât cei de dinaintea lui, mult mai bun și, dacă se poate, că tot suntem în actualitate, vor ca acesta să-și asume un rol aproape mesianic de salvare și renaștere a țării din propria cenușă. Un pic cam mult, chiar pentru un primar de succes dintr-unfrumos, de altfel, burg ardelenesc.Iată că nici nu s-a instalat înjilțul prezidențial și deja a devenit eroul unei controverse, dacă nu al unuimic scandal. Este vorba de alegerea noului președinte interimar al PNL, rămasvacant după investirea în funcție a lui Iohannis. Competitorii păreau să fie LudovicOrban, un mai vechi și proeminent lider al partidului și Alexandru Atanasiu, unpenelist de dată ceva mai recentă, dar și el un personaj influent și vizibildin aceeași galerie de lideri consacrați ai aceluiași partid.În vreme ce publicul se străduiasă parieze pe unul dintre ei, s-a produs lovitura de teatru. Viitorulpreședinte a făcut cunoscut stafului că preferința sa se îndreaptă către AlinaGorghiu, tânăra și fotogenica purtătoare de cuvânt a PNL, un personaj cunoscutmai ales prin vocalizele sale pe diferite teme ale actualității politice liberale. Iohannis a zis și PNL s-a executat propulsând-o pe doamna

Gorghiu acolo unde probabil nici nu visase nici în cele mai frumoase reverii ale sale.Dl. Orban, la rândul său, a înghițit gălușca, mormăind ceva de genul că este dezamăgit de partizanatul președintelui în favoarea rivalei sale.Desigur, spectatorii șicomentatorii evenimentelor s-au întrebat și ei dacă a fost corect că viitorul președinte echidistant s-a imixtionat într-un meci care nu mai era al său.

Că,iată, manifestă destul de timpuriu simptome de președinte-jucător. Adică un rolpe care mulți l-au dezavuat în așa-zisă epocă Traian Băsescu. Ba unii au săritsă identifice în acest episod faptul că Klaus Iohannis și-a inventat o ElenaUdrea a lui. Și că fenomenul este, cum am spune, rău prevestitor.Care este adevărul? Greu de spus!Cel puțin deocamdată.Este adevărat că Alina Gorghiupare și ea, cum a spus un redutabil comentator, tipul politicienei-iederă. Adică al politicienei ce are nevoie de reazemul unui bărbat puternic pentru a seafirma într-un spațiu prin excelență masculin. O ipostază destul de frecventăde altfel pentru doamnele din politica noastră, cu excepția notabilă a uneiMona Muscă sau, să zicem, a unei Olguța Vasilescu (intrată și ea de curând înbelea). Poate suntem noi misogini și vedem ceea ce ne place să vedem și acolounde nu e cazul. Dar totuși să pui în fruntea unui mare partid cu state vechide serviciu o domnișorică, care în afara unei figuri agreabile, nu prea are ane arăta prea multe, pare oarecum exagerat. Poate fi o chestiune care ar puteasă dăuneze chiar imaginii de forță a partidului, în sine.Poate însă dl.Iohannis a avut alterațiuni. Poate că Alina Gorghiu a corespuns în mai mare măsură intenției salede a aduce un suflu nou în PNL și în lumea politică, în general. Un suflu noucare să fie întruchipat de oameni noi, nu de aceiași actori cu care ne-amobișnuit de câteva decenii. Sau a vrut, poate, să controleze discret PNL de ladistanță, astfel ca să-l ferească de derapaje posibile, și Alina Gorghiu a prezentat mai multe garanții de colaborare, ca să nu zicem de obediență, înacest sens.Semnificația acestei mutări peșahul politicii autohtone nu va putea fi descifrat decât mai târziu, atuncicând această mișcare va fi urmată și se va corela cu alte inițiative și deciziiale președintelui. Rămâne să sperăm că ele vor dovedi suficient har șiinspirație, pentru că este nevoie de acestea cu carul.

Mihail Fodor

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente