sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăEconomico-socialA început Recensământul Populației și Locuințelor

A început Recensământul Populației și Locuințelor


La data de 1 februarie 2022, a debutat prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor cu „preluarea datelor din surse administrative“ . Etapa a doua începe în 14 martie cu „autorecenzarea“, iar din 16 mai 2022, în etapa a treia, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete. În prima etapă care este deja în desfășurare, Institutul Naţional de Statistică preia baze de date de la celelalte instituţii ale statului pentru a vedea care este populaţia României.

Actualul Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) are și câteva elemente de noutate: este 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor; oferă posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească; se poate efectua recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor. Nu în ultimul rând autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC iar chestionarul este disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Cetățenii care doresc să se recenzeze online pot completa chestionarul începând cu data de 14 martie și până în 15 mai. După această dată, în perioada 16 mai-17 iulie, recenzorii vor merge din ușă în ușă pentru a-i recenza pe români. Cei care refuză pot si sancționați iar cei care completează chestionarul online pot beneficia de o zi liberă de la muncă.


- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente