Acasă Locale Internationale A început votul în diaspora

A început votul în diaspora

Peste 100.000 de români au votat în Diaspora în prima zi a alegerilor prezidențiale, dintre care peste 75.000 la secții. Astfel, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), la ora 21.00 (CET), și-au exercitat dreptul la vot 100.646 de români.

Până la ora 21.00, în secțiile de votare din străinătate au votat 75.457 de români, iar 25.189 și-au exercitat dreptul de vot prin corespondență. În total, în afara României există 838 de secții de votare.

În prima zi în care cetățenii din diaspora se pot prezenta la urne, românii s-au înghesuit să voteze. La secțiile de vot din Berlin și Roma s-au format cozi. Topul prezenței la secțiile de vot s-a înregistrat în Chișinău, Bruxelles și Roma.

Pentru românii care trăiesc în străinătate, urnele s-au deschis astă noapte, în Australia, Noua Zeelandă și Japonia și se vor închide luni dimineața, pe coasta de vest a Statelor Unite. În Europa Occidentală, unde trăiesc aproximativ 5 milioane de români, după date neoficiale, urnele se deschid vineri, la ora 12.00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 7.00.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că sunt 715.000 de români cu drept de vot care trăiesc în străinătate, luând în calcul cetățenii înregistrați oficial. Numărul lor este mult mai mare, de 5 milioane, potrivit datelor neoficiale.

Cine poate vota în străinătate:

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări:

domiciliaţi;
rezidenţi;
turişti.
Programul secțiilor de votare din diaspora:

vineri, 8 noiembrie – orele 12:00 – 21:00;
sâmbătă, 9 noiembrie – orele 7:00 – 21:00;
duminică, 10 noiembrie – orele 7:00 – 21:00.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente