Acasă Sport International A murit legenda Argentinei, Diego Maradona

A murit legenda Argentinei, Diego Maradona

Anul 2020 mai face o victimă, și ne mai arată încă o dată că a fost un an negru, joi 25 noiembriei 2020, va rămâne pentru veșnicie o zi de doliu, mai ales pentru fotbalul mondial. Marele Diego Armando Maradona a fost faultat decisiv de moarte la 60 de ani.

Întreaga Argentina, care a declarat trei zile de doliu național, orașul Napoli, dar și alte colțuri ale lumii au arborat deja steagul negru. Îl plâng pe ”El Pibe D’Oro” și nu le vine să creadă că este adevărat.

A fost considerat de către mulți din lumea fotbalului (inclusiv jurnaliști sportivi, foști și actuali jucători, fani, etc.) ca fiind cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor împărțind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului decernat de FIFA. De-a lungul carierei sale de jucător profesionist, Maradona joaca pentru (1976-2018), Boca Juniors (1981, 1995-1998), F.C. Barcelona (1982-1984), (1984-1991), F.C. Sevilla (1992-1993) și Newell’s Old Boys (1993-1994).

În cariera sa internațională, a jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri și a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal F.I.F.A., incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană și câștigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului. La același turneu, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat două goluri în victoria Argentinei cu scorul de 2-1, goluri care l-au consacrat la nivel mondial. Primul gol a fost marcat cu mâna și numit ulterior mâna lui Dumnezeu, conform declarațiilor fotbalistului, iar al doilea gol a fost marcat după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat șase jucători englezi, gol care a fost numit ulterior golul secolului.

La tine m-am gândit prima dată când am semnat cu Napoli. Să port acest tricou va însemna și mai mult de acum înainte. Napoli a pierdut o parte din suflet. Ai fost și vei fi întotdeauna o sursă de inspirație pentru noi toți.

Dacă numele meu a fost scris vreodată lângă al tău, îmi cer scuze. Nu voi fi niciodată la nivelul tău. Ce ai făcut pentru orașul nostru va rămâne în istorie. A fost o onoare să te întâlnesc. Vei fi întotdeauna idolul meu”, a scris Dries Mertens, pe Instagram.

Dries Mertens l-a depășit pe Diego Maradona în topul celor mai buni marcatori ai lui Napoli în urmă cu un an, după o ”dublă” reușită în meciul cu Genk din Champions League. De atunci, atacantul belgian a ajuns la cota 128 de goluri înscrise pentru clubul italian, peste Marek Hamsik, 121, fiind liderul ierarhiei all-time. În vreme ce Maradona a marcat 115 goluri pentru clubul napoletan.

Maradona, însă, un tip mereu pus pe glume, a vorbit încă de acum 15 ani, cu nonșalanță despre acest moment. Nu a prevestit nimic. Pur și simplu a vorbit despre propria-i moarte într-un interviu inedit din urmă cu 15 ani. Pentru că așa a fost el, imprevizibil! Mai ales pe terenul de joc.

A surprins atunci când a vorbit despre moartea sa, mai ales că și-a exprimat și o dorință legată de mesajul pe care l-ar vrea pe piatra de mormânt.

Așadar, în 2005, pe vremea în care Maradona realiza o emisiune de televiziune, ”La Noche del 10”, Diego și-a luat el însuși un interviu. Momentul a fost acum redat de către jurnaliștii de la ”Ole”.

Maradona, în dialog cu… Maradona

Diego Maradona: ”A îmbătrâni cu nepoții mei ar fi o moarte pașnică.

Diego Maradaona (reporterul): Dacă ar fi să-i spui câteva cuvinte lui Maradona în cimitir, ce i-ai spune?
Diego Maradona: ”Haha, ce ai spune?! Și mă întrebi asta?”

Diego Maradaona (reporterul): ”Ai adus în discuție acest subiect. Nu eu am vorbit despre moarte, tu ai fost cel care a vorbit.”
Diego Maradaona: ”Mulțumesc că ai jucat fotbal, pentru că este sportul care mi-a dat cea mai mare bucurie, libertate, este ca și cum ai atinge cerul cu mâinile mele. «Mulțumesc mingii». Da, aș pune o piatră funerară: «Mulțumesc mingii»”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Ce vreme îi așteaptă pe sătmăreni în perioada următoare

Vremea va rămâne închisă, cu șanse de precipitații, și în weekend și pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile vor începe și ele să...

Comentarii recente