joi, mai 30, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareActivități preventive

Activități preventive

În săptămânile de ,,Școală Altfel” polițiștii sătmăreni au agenda plină de activități preventive dedicate elevilor. O astfel de acțiune a avut loc la Școala Gimnazială din Andrid în data de 6 iunie 2017, zi ce a fost dedicată siguranței elevilor pe internet.
Reprezentanta poliției, subcomisar Hrihorișan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, le-a prezentat elevilor din ciclul gimnazial, cele mai frecvente infracțiuni comise pe internet sau care au legătură cu internetul, cărora copiii le-ar putea cădea victime, cum sunt: furtul, furtul de identitate, hărțuirea, pornografia infantilă, amenințarea, șantajul.
Pentru protecția celor apropiați lor, copiii și-au împărtășit unii altora experiențe negative trăite în mediul virtual, din care au învățat reguli de conduită în spațiul virtual. La acestea, reprezentanta poliției, a adăugat și alte situații de victimizare pe care utilizatorii de internet, în special copii, le pot evita prin câteva măsuri simple de protecție. Alegerea unei parole sigure și protejarea acesteia, utilizarea cu precauție a rețelelor de socializare: folosirea setărilor de confidențialitate, postarea unor conținuturi decente și a unui limbaj civilizat, neacceptarea prieteniilor virtuale cu persoane necunoscute și, cu atât mai mult, a propunerilor venite din partea acestora sunt doar câteva din temele abordate în cadrul întâlnirii. Materialele video prezentate au fost ilustrative pentru ce înseamnă siguranță pe internet și cât de vulnerabili putem fi atunci când copiem comportamentul virtual al altora fără a-l trece prin filtrul rațiunii și fără a ne consulta cu cineva mai bine informat decât noi.
Copiii au fost învățați să nu tolereze comportamnetele abuzive întâlnite pe internet și să sesizeze pe căi legale ori de câte ori se simt amenințați, hărțuiți, intimidați sau expuși la materiale nepotrivite vârstei lor.
În aceeași zi și elevii din ciclul primar au primit sfaturi utile de la polițiștii prezenți despre cum să circule corect în calitate de pietoni și viitori bicicliști. Informațiile teoretice au fost însoțite de exemple practice privind modul corect de traversare, dar și de simularea unor situații ce pot apărea în trafic.

De mare ajutor în acest sens a fost orășelul construit de copii și doamnele învățătoare, dotat cu străzi, indicatoare, semafoare și minivehicule.
Activitățile desfășurate în parteneriat au fost posibile cu sprijinul oferit de doaman directoare a Școlii Gimnaziale Andrid, doamna prof. Diana Duțescu precum și prin implicarea cadrelor didactice ale școlii care au gândit să ofere o Săptămână Altfel memorabilă elevilor lor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente