Joi, 2 octombrie 2014, prevenirea infracțiunilor cu violență a fost tema celei de-a patra zi din cadrul campaniei SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII.
În acest context polițiștii au organizat o serie de activități destinate având în centrul atenției agresivitatea în rândul elevilor, dar și infracțiuni de crimă organizată. Astfel, elevii Colegiului Național Ioan Slavici au fost invitați la o dezbatere cu tema Consumatorul de droguri-infractor sau victimă? Întâlnirea a fost moderată de inspector Pușa Câmpan, specialist prevenire în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și inspector Hrihorișan Felicia, din partea Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității. Cei peste 50 de elevi prezenți în Sala Amfiteatru s-au dovedit, în general, bine informați cu privire la droguri, dar și dispuși să cunoască mai bice acest fenomen. Întâlnirea, gândită inițial ca o sesiune informativă, s-a transformat pe parcurs într-o adevărată dezbatere din care nu au lipsit ideile interesante și punctele de vedere bine argumentate. Elevii au aflat ce substanțe sunt considerate a fi droguri, consecințele consumului de droguri dar și despre legăturile strânse care există, inevitabil, între lumea consumatorilor de droguri și cea a infractorilor.
O altă temă interesantă a fost dezbătută la Liceul teoretic German Johann Etinger de către comisar Săndulescu Simona din cadru IPJ Satu Mare, care l-a avut ca invitat pe domnul comisar șef Ungur Gheorghe, șef al Centrului Regional Oradea din cadru Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Cei peste 60 de elevi din clasele a IX-a au aflat de la cei doi specialiști care sunt factorii de risc în cazul victimelor traficului de persoane, precum și formele de manifestare ale acestui gen de infracțiuni, cele mai frecvente fiind exploatarea sexuală și exploatarea prin muncă. Deși trăim într-o lume în care informația circulă cu repeziciune, se pare că fenomenul traficului de persoane este în creștere, mulți tineri lăsându-se ademeniți de promisiunea unui loc de muncă bine plătit în străinătate, fără a se informa suficient de bine în privința celor ce le fac astfel de propuneri.
Agresivitatea în rândul copiilor și tinerilor a fost tema unei alte întâlniri organizate în cadrul acestei zile. La sediul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare o serie de specialiști din instituții publice ce au contact cu copiii au participat la un focus grup pe această temă. Specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, DGASPC, Inspectoratului Școlar, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, Serviciului de Probațiune, Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog și din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au adus în discuție puncte de vedere interesante vis-a vis de agresivitate, de ma manifestările de auto și heteroagresivitate în rândul copiilor neglijați, până la dezvoltarea unor astfel de conduite în școală bazate pe un spirit competițional excesiv. S-au conturat și premisele unor viitoare abordări la clasă a acestei probleme, bazate pe experiențe de succes în diminuarea conflictelor avute de cadre didactice prezente la întâlnire. Opiniile specialiștilor vor sta la baza unei cercetări sociologice ce va fi realizată de specialiștii din cadrul IPJ Satu Mare în perioada următoare, astfel de întâlniri fiind completate de realizarea unor focus grupuri cu elevi pe aceeași temă.