vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviuriAdrian Cozma este unul dintre consilierii județeni vocali si l-am invitat să...

Adrian Cozma este unul dintre consilierii județeni vocali si l-am invitat să ne spună câteva din intențiile si proiectele pe care le are pregătite pentru viitor. Despre problemele urbei noastre, despre PNL si proiectele personale intr-un scurt interviu


Domnule Adrian Cozma cum vi se pare scena politică? Ce vi se pare interesant, de remarcat, din ce se întâmplă?

Dacă ne referim la politica națională, cred că suntem pe un drum complicat. PSD&asociații au acaparat instituțiile statului și controlează cam tot ce se întâmplă, iar opoziția e recepționată de cetățeni ca fiind timidă și fără vlagă. PNL, partidul din care fac parte are o conducere nouă, un lider recunoscut ca un opozant al puterii, însă mesajele nu sunt multiplicate la toate nivelele. Opoziția nu se face numai în Parlament, numai de parlamentari și doar în campania electorală. Și nu mă refer la a fi contra, cât la ideea de a evidenția propriul tău program și cu cine vrei să-l aplici, indiferent că vorbim de guvernare sau de administrația locală.

Dumneavoastră sunteți un opozant cunoscut al PSD însă la Satu Mare e o situație mai specială. Cum vedeți pe viitor relația cu PSD?

Nu cred că cele două partide vor colabora în viitorul apropiat. În plan local cred că va conta foarte mult ce facem fiecare dintre noi, mă refer la cei implicați într-o formă sau alta în actul politico-administrativ. Dincolo de activitatea și programul partidului, mai sunt oamenii, care au propria lor valoare și care pot face diferența. Pentru PNL e singura șansă. Adică să aibă un program articulat și o echipă de profesioniști, fie că vorbim de guvernare, fie că vorbim de candidații pentru alegerile locale.

Credeți că va conta omul și mai partidul?

E important partidul, dar și politica trebuie profesionalizată. Adică trebuie implementate reguli și criterii de performanță ca în orice organizație privată, economică sau de altă natură. Adică recrutăm, facem pregătire, promovăm iar pe urmă facem o evaluare obiectivă. Cine performează merge mai departe. Important e ca fiecare să fie la locul lui. Cred că e o problemă generală la care trebuie să lucrăm. E valabil și pentru PNL.

Cum ați caracteriza activitatea la nivel local? Sunteți consilier județean.

Avem proiectele mari de infrastructură din fonduri europene, însă nu reușim să creștem ca județ nici în privința veniturilor populației, nici în alte domenii ca turismul, dezvoltarea antreprenoriatului tânăr sau în planul educațional. M-am referit doar la câteva aspecte care antrenează și alte domenii.

Altfel ca și președinte al comisiei juridice m-am asigurat ca proiectele să corespundă din punct de vedere al legalității.

Ați candidat la Primăria Satu Mare cu un program ambițios. Cum vi se pare că evoluează lucrurile în oraș?

Au trecut două veri, mai sunt două. Mi-ar fi plăcut să văd o schimbare, o abordare mai fresh și speram la un salt al noii administrații, fiindcă am rămas mult în urmă. Nu-i văd nici pe sătmăreni entuziaști. Personal nu văd că orașul se îndreaptă spre o direcție clară.

La ce vă referiți?

Orașul are nevoie de o viziune nouă, de a se face atractiv. Să auzim oameni că vor să viziteze Satu Mare, să vedem că tinerii își doresc să rămână în oraș.

Ce credeți că lipsește?

Probleme sunt pe toate componentele, fie că vorbim de străzi, școli, urbanism sau curățenie. Cred că era nevoie de implementarea unui amplu program investițional, iar aici aș fi accesat orice formă de finanțare. Fonduri locale, europene, guvernamentale, credite externe sau împrumuturi din bănci. Aș fi modernizat toată rețeaua de străzi, școli, aș fi început construcția unei piețe agro-alimentare și aș fi început o refațadizare a orașului. Mulți bani s-ar fi întors înapoi prin plata contribuțiilor, TVA, a impozitelor. Banii atrag alți bani, de aceea Satu Mare are nevoie de mari investiții. Și Consiliul Județean trebuie să înțeleagă acest lucru. Crește orașul, crește și județul.

Se mai poate face…

Se mai poate. Era bine dacă astăzi am fi avut documentații tehnice pregătite pentru licitațiile privind execuția lucrărilor în așa fel încât, cu contestații cu tot, să avem un orizont de timp rezonabil privind realizarea lucrărilor.

E nevoie de fonduri.

Este nevoie de fonduri și primarul asta trebuie să facă. Să atragă resurse pentru a rezolva problemele. Astăzi un bun primar nu este un administrator de bani, ci un creator de resurse. Trebuie să aduci investitori, să faci parteneriate. Dacă nu ajung banii, apelezi la credite fiindcă pe un pod pe care-l faci azi se va circula și peste o sută de ani.

Ați amintim de o piață agro-alimentară.

Da. Actuala piață este complet depășită, iar dacă nu facem rapid ceva pentru producătorii locali, îi vom pierde și pe cei care au mai rămas. Comerțul industrial a afectat mult orașul, iar în timp vedem consecințele. E nevoie urgent de o piață modernă cu temperatură controlată, pentru a se desfășura un comerț civilizat pe întreaga durată a anului. Astăzi avem o piață la nivelul unei comune sărace. Producătorii îngheață de frig iarna și mor de cald vara. Nimeni nu știe care e producător, care e comerciant, care e proveniența produselor. Nu există nicio regulă.

Credeți că s-ar renunța la cumpărăturile din marile magazine?

Ideea e de a crea facilități conjudețenilor nostri în primul rând. Trebuie să valorificăm producția județului, economia locală. Avem obligația de a susține micul producător, micul investitor local. Ei lucrează aici, au familii aici, își construiesc case aici. Aici își cheltuie banii, aici plătesc impozite, aici vrem să ne creștem generațiile viitoare. Alții sunt niște comercianți care iau banii și pleacă. Noi pierdem enorm dacă nu ne susținem micii nostri investitori. Indiferent de domeniu.

Ce planuri aveți pe viitor?

Momentan sunt foarte ocupat în plan profesional, dar am o pasiune pentru viața publică și mă văd implicat în continuare. În partid sunt simplu membru dar nu e o problemă. Important e ca fiecare dintre noi să ne facem treaba acolo unde suntem. Sigur că politica se măsoară în voturi și în mod natural lucrurile o să evolueze și în funcție de ce rezultate vor fi. Sper să avem rezultate bune, iar primul examen sunt europarlamentarele unde se reflectă bine cam unde se situează partidul, fiind vorba de un vot strict politic.

Ce relații aveți cu actuala conducere?

Sunt o persoană care nu mă uit înapoi prea mult. Ce a fost a fost. Avem o conducere la municipiu și județ care are niște obiective politice. Sunt la dispoziția partidului și știți că sunt un om harnic. Dacă am de făcut o treabă o duc la capăt. Cred că partidul are nevoie de fiecare soldat, mai ales de cei cu experiență. Chiar dacă sunt încă tânăr am la activ câteva campanii importante de alegeri. Vom vedea.

Ce schimbări credeți că vor fi?

O schimbare importantă ar fi dacă o să se schimbe modalitatea de alegere a primarilor. Alegerea în două tururi ar crea mai multă dezbatere și ar capacita mai mult cetățenii. Astăzi în multe locuri, oamenii sunt descurajați de faptul că nu se pot produce schimbări și asta ajută la perpetuarea stării de fapt. PSD va ține cu dinții de actuala situație și cred că și UDMR, fiind direct avantajați. Cred totuși că pe lângă partidele de opoziție, societatea civilă poate genera o mișcare care să schimbe acest lucru. Ar fi un mare pas înainte.

Veți mai candida pentru o funcție?

În politică te legitimezi și prin asta. Un om politic adevărat candidează și când e greu, nu numai când locul îi este asigurat. Eu nu m-am ferit să sprijin partidul la greu, deși astăzi nu sunt beneficiarul acelor alegeri. O voi face din nou dacă va trebui, totodată vreau să implementăm criterii de performanță, să promovăm oameni pe merit. La asta trebuie să lucrăm cu toții. Eu, dumneavoastră, partidele și liderii lor. Sper că vom reuși.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente