Vânzătorii magazinelor vor fi obligați să ceară buletinul înainte de a comercializa țigări și alcool. Legea va merge la promulgare.
Conform unui proiect de lege care a trecut de Parlament, românii vor putea cumpăra țigări, alcool, dar și băuturi energizante doar cu buletinul. Această schimbare vine cu o lovitură pentru adolescenții care nu au împlinit 18 ani și care obișnuiesc că cumpere astfel de produse, fără niciun stres.
Vânzătorii magazinelor, obligați să ceară buletinul înainte de a comercializa țigări și alcool
După promulgarea acestei legi, vânzătorii din magazine și angajații barurilor, restaurantelor sau cluburilor vor fi obligați să ceară un act de identitate cumpărătorilor, înainte de a le vinde tutun sau băuturi alcoolice. Ei vor fi nevoiți să verifice dacă aceștia au 18 ani.
Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, în Camera Deputaților, urmând ca actul normativ să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie 2023, în calitate de prim for sesizat.
De altfel, legea prevede ca reprezentanții magazinelor și localurilor unde nu se respectă obligația să fie sancționați. Amenzile sunt cuprinse între 10.000 de lei și 30.000 de lei, potrivit proiectului de lege.
„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.
În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, arată proiectul de lege.