sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusAlertă alimentară ANSVSA, pentru un produs periculos comercializat de Kaufland

Alertă alimentară ANSVSA, pentru un produs periculos comercializat de Kaufland

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că retailerul Kaufland decis retragerea din cele aproape 180 de magazinele a unui sortiment de file de somon ce ar putea fi infectat cu o bacterie foarte periculoasă.

Este vorba de bacteria Listeria monocytogenes, ce poate produce listerioza, o infecție periculoasă pentru gravide, nou născuți și persoane vârstnice.

Concret, produsul este „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, producător SC Eco Nrg SRL din Ostroveni, județul Dolj. Iar loturile care vor fi retrase sunt L 700 150424, valabilitate 3 iunie 2024, L 700 290424 valabilitate 18 iunie 2024, L 700 140524 valabilitate 3 iulie 2024 şi L 700 210524 valabilitate 10 iulie 2024.

„Clienții care au achiziționat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugați sa returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată!”, precizează reprezentanții ANSVSA.

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care provoacă listerioza, boală transmisă în general pe cale alimentară. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, dar poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.

Listerioza este o infecție cauzată de bacteria Listeria, numită după Joseph Lister, chirurg și pionier al chirurgiei antiseptice. Există zece specii distincte de Listeria, însă varianta care afectează cel mai frecvent oamenii este Listeria monocytogenes.

Listerioza apare, în principal, la nou-născuți, la pacienții vârstnici și la pacienții imunocompromisi.

Listerioza este un tip de intoxicație alimentară cauzată de consumul de alimente contaminate cu bacterii Listeria.

Infecția cu Listeria este o infecție bacteriană transmisă prin produse alimentare contaminate, care poate fi foarte gravă în cazul femeilor însărcinate, persoanelor cu vârstă peste 65 de ani și persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Listerioza este cel mai frecvent cauzată de consumul de carne gătită insuficient și produse lactate nepasteurizate.

Oamenii sănătoși rareori se îmbolnăvesc de listerioza, dar boală poate fi fatală pentru feți, nou-născuți și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente