Autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din România au depistat recent un lot de căpșune provenit din Grecia cu reziduuri de karanjin, un pesticid neaprobat în Uniunea Europeană, potrivit informațiilor publicate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).
Probele de căpșune au fost prelevate și analizate în cadrul programului de autocontrol desfășurat de unitatea de comercializare (retalier), iar riscul a fost calificat drept „grav”, întrucât căpșunele în cauză puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Autoritățile sanitare veterinare din Grecia au fost notificate de autoritățile de la București, conform legislației comunitare în vigoare, în 26 Martie.
Inspectorii sanitari veterinari români au decis să retragă de la comercializare lotul respectiv de căpșune și să-l distrugă.
Reziduurile de karanjin depistate în căpșunele sosite din Grecia au fost între 0,027 mg/kg – 0,063 mg/kg, în condițiile în care legislația europeană acceptă o limită maximă de 0,01 mg/kg, cantitate situată la limita detectabilității și numai pentru produse sosite din țări terțe, nu livrate de state comunitare, unde utilizarea acestui pesticid este interzisă. Distribuirea de căpșune din sursa din țara de origine a fost interzisă.
De asemenea substanțele periculoase au fost descoperite în roșiile de import cumpărate de la un supermarket din București și la roșiile aduse din Italia aflate pe tarabe într-o piață din Craiova.
Roșiile turcești și din Italia conțin substanțe periculoase. Nu mai puțin de 19 substanțe periculoase au fost descoperite în roșiile turcești cumpărate dintr-un supermarket italian, iar alte 13 în roșii italiene într-o piață românească.
”Sunt 19 substanțe în roșiile din Turcia, iar la cele italienești, 13. Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că roșiile pline de pesticide din Italia ar fi de fapt din Turcia. De ce oare? Probabil pentru că s-a vorbit despre roșiile italienești că ar fi mai curate, sunt din spațiul intracomunitar, sunt mai controlate față de cele care vin din spațiul extracomunitar. Și atunci, ca metodă de marketing, cele turcești se vând ca fiind din Italia.
Nu ne-ar mira ca și roșiile vândute acum cu prețuri mari, ca fiind românești, să fie turcești. Să le iei cu 5 lei kilogramul de la sursă și să le vinzi cu 50 de lei kilogramul. Este un profit extraordinar. Roșiile testate au fost cumpărate din piață și din supermarket, din colțuri diferite ale țării. Aceleași substanțe, aceleași tratamente. ANSVSA se bazează pe laboratorul din Bulgaria, care face toate analizele pentru ceea ce intră în spațiul intracomunitar, din afara Uniunii Europene. Ne gândim că dacă a trecut pe la laborator, totul este minunat. Am văzut că nu este. Te duci la raft, sau în piață și nu mai știi ce să cumperi în momentul acesta”, spune Andreea Stroe, realizator ”Agrojurnal” la Digi24.