vineri, mai 31, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareAlertă de pestă porcină la Satu Mare

Alertă de pestă porcină la Satu Mare

Autoritățile din județul Satu Mare sunt alertate de Pesta Porcină Africană, care s-a apropiat foarte mult de granițele județului. Recent a fost depistat un caz de Pestă Porcină Africană la un porc mistreț aflat la circa 20 de km de județul Satu Mare. Dacă va fi necesar, va interveni și armata.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a precizat astăzi, în cadrul întâlnirii pe care prefectul Darius Filip a avut-o cu secretarii comunelor din județ, prima de acest fel, că județul Satu Mare se află practic în pragul unei alerte de gradul unu din cauza apropierii atât de mult a bolii.

”Avem o alertă majoră, la aproximativ 20 de km de granița cu România, de Satu Mare, a fost confirmat un caz de Pestă Porcină Africană la un mistreț găsit mort. Suntem în alertă. Astfel, tot ce înseamnă 20 de km de granița cu Ucraina, a intrat într-o monitorizare foarte severă, echipele de specialiști din cadrul DSVSA sunt pe teren pentru a supraveghea tot ce înseamnă porc domestic, iar asociațiile de vânătoare, Romsilva, Poliția de Frontieră au fost înștiințați. Astfel, orice cadavru de mistreț sau comportament anormal la mistreț va fi notificat DSVSA. Riscul de pătrundere a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României este foarte crescut portalsm. Pesta Porcină Africană este o boală exotică, nu a mai evoluat niciodată în România. Pătrunderea bolii pe teritoriul județului Satu Mare ar presupune măsuri de carantină de gradul unu, să ne ferească Dumnezeu. Dar măsurile trebuie să le luăm. Noi trebuie să avem un timp de reacție foarte scurt în cazul în care avem suspiciuni de Pestă Porcină Africană în județ. Oricine are contact cu mediul de vânătoare, dacă găsește un porc mistreț mort, sau observă un comportament ciudat, să anunțe DSVSA. La fel și în cazul fermierilor, să anunțe medicul veterinar”, a precizat Nicolae Dumuța.

În cazul apariției acestei boli într-o localitate din județul Satu Mare, sunt luate măsuri de carantină de gradul unu, asta însemnând că este blocată întreaga localitate. În perioada următoare, la nivelul județului Satu Mare se va face o inventariere a efectivelor de porci.

”În situația în care se confirmă Pesta Porcină Africană toți porcii din acea localitate sunt uciși, se ecarisează teritoriul. Trebuie să știm aproximativ numărul porcilor. Porcul identificat, adică cel cu crotaliu, va fi despăgubit. Cel fără crotaliu, nu. Aș vrea ca oamenii să fie bine informați. Toți porcii sunt uciși”, a mai spus directorul DSVSA.

Într-o astfel de situație, acțiunile sunt conduse de prefectul județului cu structurile din Ministerul de Interne și Ministerul Apărării.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente