sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăsusAlgocalminul, ar putea fi retras de pe piață din cauza reacțiilor adverse

Algocalminul, ar putea fi retras de pe piață din cauza reacțiilor adverse

Algocalminul, un medicament care nu lipsește niciodată din casele noastre, ar putea fi retras de pe piață în scurt timp, după ce au fost înregistrate o serie de reacții adverse.

Astfel, mai multe medicamente pentru durere și febră ar putea fi retrase din farmacii. Unul dintre ele este Algocalmin, alături de alte medicamente care conțin aceeași substanță, numită metamizol.

Toate medicamentele care conțin această substanță ar fi produs reacții adverse rare, precizează Agenția Europeană a Medicamentului. Printre reacții se numără scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și chiar moarte.

În acest sens, Anca Crupariu este purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România. Aceasta a explicat la Antena 3 CNN dacă sunt motive reale de îngrijorare și când ar putea dispărea de pe piață aceste medicamente.

În explicaţiile sale, „Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate.

Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.

Ca dovadă că și acum agenția medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedură de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol.

Ceea ce este și mai important este faptul că este o procedură de urgență, pentru că au avut foarte multe cazuri letale. Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie.

La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat aceasta.

Zeci de medicamente vor fi retrase la nivel european, deoarece nu au fost testate după standardele de conformitate europene. Șapte dintre acestea se găsesc şi în farmaciile din România. Este vorba despre:

Posaconazole
-Ibuprofen Nutra Essential
-Loperamide
-Tadalafil – 20 mg
-Tadalafil – 5 mg
-Eriotinib – 100 mg
-Eriotinib -150 mg

Aşadar, „În realitate, dintre acestea avem doar 7 produse care sunt efectiv în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator, un antidiareic, pentru care există alternative suficiente în piață.

Și celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripție medicală, două dintre ele sunt utilizate în oncologie, câte două concentrații diferite și cel de-al cincilea pentru disfuncție erectilă masculină”, a declarat președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Mihai Prisada.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente