Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada 13.06.2013 – 20.06.2013 un număr de 71 de acțiuni de control la unități și gospodăriile populației. Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii au aplicat două amenzi contravenționale în valoare totală de 1.200 lei.
Au fost verificate: depozite alimentare, unități de alimentație publică, cantine, unități de vânzare cu amănuntul, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, unități de procesare carne, unități procesare lapte.
În cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: existența documentului de înregistrare, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existența documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea și etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor, existența echipamentelor de protecție. Pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, privind condițiile de depozitare a produselor alimentare, două magazine alimentare din Ardud și Gerăușa au fost amendate cu 1.200 lei.
Având învedere Zilele Județului Satu Mare care vor avea loc în perioada 21 – 23.06.2013, în municipiul Satu Mare, pentru evitarea apariției unor evenimente epidemiologice nedorite, DSVSA solicită ca în standurile comerciale care vor reprezenta localitățile participante, să se aibă în vedere următoarele cerințe:
-Aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală sau nonanimală se va face obligatoriu numai din unități autorizate / înregistrate sanitar veterinar și pentu siguranța alimentelor produse care vor fi însoțite de documente comerciale și de calitate.
-Depozitarea produslor alimentare va respecta obligatoriu natura acestora, inclusiv regimul termic pe care îi impune.
-Existența spălătoarelor de mâini dotate corespunzător, penru igenizarea frecventă a mâinilor în timpul lucrului.
-Personalul angajat sau implicat în manipularea, prepararea, desfacerea / comercializarea preparatelor alimentare va purta echipament de protecție sanitară adecvat și va avea asupra sa dovada stării de sănătate prin acte medicale.
-Pe tot parcursul acestui eveniment se va respecta o igienă strictă a echipamentului și a ustensilelor de lucru care vor fi folosite pentru prepararea, expunerea și servirea alimentelor, precum și a spațiilor destinate acestor scopuri.