Acasă Locale Stiri Satu Mare Amenzi de pana la 6.000 lei pentru cei care ard miriștile

Amenzi de pana la 6.000 lei pentru cei care ard miriștile

foc

Deoarece primăvara a sosit și proprietarii de terenuri agricole, persoane fizice sau juridice, încep să execute lucrări de curățire a pajiștilor și a resturilor vegetale uscate de pe terenurile arabile și în multe locuri s-au semnalat distrugerea acestora prin incendiere, Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare reamintește populației și agenților economici faptul că, în conformitate cu OUG nr.195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare, art. 94 alin.1, lit. n) “deținătorii legali de terenuri nu ard miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”.

În cazul arderii miriștilor acceptul APM Satu Mare se eliberează numai dacă solicitantul prezintă un act doveditor de la Direcția Fitosanitară Satu Mare privind prezența bolilor sau dăunătorilor de carantină fitosanitară pe terenurile ce fac obiectul solicitării și care să specifice că arderea miriștei se impune ca singura măsură de carantină fitosanitară eficientă pentru prevenirea răspândirii acestor boli sau dăunători de carantină.

Încălcarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Incendierea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile naturale protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON) dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală .

Toți fermierii care solicită plăți directe pe suprafață, plăți de agromediu, sprijin pentru zonele defavorizate etc, conform prevederilor Ordinului nr. 30/2010 pentru aprobarea bunelor condiții agricole și de mediu în România, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a nu arde miriștile și resturile vegetale pe terenurile arabile (măsura GAEC-5) și de a nu arde vegetația pajiștilor permanente (măsura GAEC- 8).
Incendierea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau a vegetației ierboase determină pe de o parte creșterea poluării aerului prin creșterea concentrațiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală, iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică în sol și scăderea biodiversității prin moartea unor specii de floră și faună sălbatică .

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente