vineri, octombrie 4, 2024
AcasăEconomico-socialLocale smAndrei Turcu - un as al fanteziei digitale

Andrei Turcu – un as al fanteziei digitale

Oameni ca Andrei, sunt oamenii viitorului, cei care vor gândi și vor clădi lumea de mâine, care cu siguranță că va fi altfel decât tot ce știm noi despre ea, astăzi. Sigur, n-o s-o visați la noapte, cu toate că viitorul îl construiesc în general visătorii, desigur, cei care visează cu ochii deschiși!  Andrei Turcu este elev la Colegiul Național ,,Ioan Slavici”, iar viitorul lui este deja, cred eu, unul foarte frumos. Încă un tânăr care sparge clișeul că noi, cei din generația aceasta suntem preocupați de alte lucruri, decât de cele serioase.

  1. Cu toate că ai doar 16 ani, deții deja un palmares de invidiat și aș dori să le spui și telespectatorilor noștri câte ceva despre izbânzile tale.

În prezent, eu și partenerul meu Darian Coman, dezvoltăm conceptul Nixon Studio, o agenție specializată în soluții digitale, modelare și proiectare 3D. Anul 2020 a reprezentat un an plin de provocări pentru industria comerțului electronic. Schimbările rapide din modul de cumpărare au determinat o migrație semnificativă către cumpărăturile online în majoritatea țărilor occidentale. Pentru multe companii, mai ales cele mai mici, această tranziție a fost una dificilă. Experiența de vizualizare a produselor online a avut nevoie de o îmbunătățire semnificativă pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor, iar aici intervine Realitatea Augmentată (AR).

Cumpărăturile online pot fi o experiență fantastică, oferind comoditatea de a cumpăra aproape orice fără a părăsi confortul propriei case. Totuși, ele pot deveni frustrante atunci când trebuie să cumperi produse pe care nu le poți atinge sau vedea în detaliu în viața reală.

Aici intervine Nixon Studio! Proiectul nostru se concentrează pe realizarea modelului 3D, al întregului catalog de produse a unui comerciant online, 1 la 1 cu realitatea, iar ulterior implementăm tehnologia AR pentru fiecare produs, oferind astfel utilizatorilor o experiență unică de vizualizare. Cu ajutorul camerelor telefoanelor mobile sau a tabletelor, clienții pot plasa produsele virtual în propriile lor camere, pe podea, pe mese sau pe pereți, explorându-le din toate unghiurile, descoperindu-le dimensiunile și aspectul.

Această inovație aduce multiple avantaje, reducând numărul de retururi și oferind clienților o încredere sporită în ceea ce cumpără online. Ne propunem să extindem această soluție la nivel global, colaborând cu afaceri orientate către comerțul electronic și asigurându-ne că fiecare potențial client beneficiază de avantajele erei digitale în care trăim. În momentul actual avem clienți la Satu Mare și Cluj, iar pe langă activitatea în cadrul proiectului, susținem proiecte caritabile, precum Asociația Eliezer – Dumnezeul meu este ajutor.

  • Poate că pare banal, dar totuși, te voi întreba de unde vine pasiunea aceasta a ta, pentru informatică, pentru tehnologie?  

Am făcut această alegere deoarece simt un potenţial enorm în mediul digital. Pe lângă acest potenţial, mediul digital îmi oferă o libertate şi flexibilitate mare în ideea în care atâta timp cât am un telefon şi laptop cu mine, îmi pot face treaba din orice colţ al lumii. Încă de la prima afacere, am îmbinat aceste două aspecte şi sunt convins că pentru încă o perioadă destul de lungă mă voi axa tot pe ele. 

  • Ca să poți crea un soft, ce nivel de cunoștințe trebuie să ai în informatică?

Fiind pasionat de tehnologie încă de când eram mic și elev la Colegiul Național Ioan Slavici din Satu Mare, la profil matematică-informatică îmi este mai ușor să realizez anumite soft-uri, dar pentru a crea un soft este important să ai o bază de cunoștințe în programare, algoritmi  și dezvoltarea software-ului. De asemenea, este util să înțelegi cerințele specifice ale proiectului și să poți proiecta și implementa soluții eficiente, care să aducă un plus valoare.

  • Satu Mare, din păcate, nu este un loc prea prielnic pentru afirmarea celor tineri, ce facultate vrei să urmezi?

În ceea ce privește facultatea, încă mai iau în considerare opțiunile. Cu toate acestea, intenționez să aleg o facultate care să completeze cunoștințele mele în domeniul informaticii și să-mi ofere o perspectivă mai largă asupra tehnologiei și a posibilităților de dezvoltare a afacerilor mele.

  • Ce ar trebui să-ți poată oferi Satu Mare, ca să te convingă după terminarea facultății să te întorci aici?

Pentru a mă convinge să mă întorc în Satu Mare după terminarea facultății, ar fi important ca orașul să ofere oportunități și infrastructură pentru dezvoltarea unei cariere în tehnologie. De asemenea, ar fi benefic să existe comunități și inițiative care să sprijine antreprenoriatul și inovația în domeniul IT. Cunosc mulți tineri, pasionați de tehnologie și cu dorință de a se dezvolta, dar nu reușesc să-și valorifice ideile sau să și le expună din cauza inexistenței unui mediu, unei comunități cu viziune spre viitor.

  • Ce-ți place cel mai mult în Satu Mare și ce-ți place cel mai puțin?

Îmi place în Satu Mare pentru că este orașul meu natal, proiectele în care sunt activ își au rădăcinile aici. Cred că există potențial enorm de dezvoltare, există tineri talentați cu idei strălucite, dar așa cum spuneam, nu-mi place faptul că nu există sprijin pe partea antreprenorială. Deși este un oraș frumos, cu oameni inteligenți și talentați, nu reușim să valorificăm aceste talente suficient de bine, mai ales din punct de vedere antreprenorial.

  • Povestește-ne puțin despre experiența Innovation Labs și ce a însemnat pentru tine participarea la acel proiect?

Participarea la Innovation Labs a fost scânteia de care aveam nevoie să îmi duc proiectul la nivelul următor. Am fost singura echipa formată in totalitate din membrii sub 18 ani, am reușit să trecem de toate probele eliminatorii ale proiectului, ajungând până în finală. În cadrul Innovation Labs am acumulat cunoștințe noi, m-am dezvoltat ca persoană și am avut ocazia să întâlnesc oameni de succes. Innovation Labs a pus bazele la ceea ce este Nixon Studio și ce sunt eu azi.

  • Dacă ai fi, măcar pentru o zi, ministrul învățământului, care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai schimba în învățământul românesc?

Dacă aș fi ministrul învățământului pentru o zi, aș avea trei priorități: Dezvoltarea unor programe educaționale mai interactive și practice și le-aș aduce în actualitate cu epoca în care trăim. Sprijinirea inițiativelor care promovează educația digitală și dezvoltarea personală în școli. Investirea în infrastructură și tehnologie pentru a facilita accesul la educație online de calitate.

  • Având în vedere că ai deja o afacere, cât de mult te poate pregăti școala în ceea ce faci tu?

Școala a avut o bază foarte mare în formarea mea ca om, în dobândirea unor cunoștințe care m-au ajutat în ceea ce fac. Deci școala e importantă, mai ales gimnaziul. Școala gimnazială e etapa în care ți se pun bazele caracterului, înveți cele mai multe lucruri noi și încerci să-ți găsești drumul în viața. Liceul e o pregătire suplimentară, precum facultatea, la ceea ce ai ales tu să fii în viață.

Se spune despre generația noastră că este superficială, lipsită de profunzime și de realism. În ce măsură crezi că aceste afirmații sunt  adevărate?

De-alungul timpului, s-au auzit asemenea afirmații despre fiecare generație în parte, generațiile mai în vârstă mereu considerând timpul lor ca fiind un „golden age”. Desigur, nu suntem perfecți, sunt şi mereu vor fi persoane care ne strică imaginea, insă eu consider că, deşi avem un stil de viață mai lejer decât cel al părinților sau buncilor noştri, suntem o generație care va schimba lumea.

  • Dacă n-ai fi ales drumul acesta al informatici, care ar fi fost pentru tine ,,planul B”?

De fapt informatica a fost planul B. De mic am visat să ajung un fotbalist de succes, am făcut fotbal de performanță, iar acesta era planul meu A. Pasiunea pentru informatică am desprins-o prin clasa a 5-a și am văzut acest domeniu, al informaticii ca pe un plan B, fiind o a doua pasiune a mea.

  • Ce proiecte noi mai ai? Cât de mare este echipa ta?

La Nixon Studio, avem o viziune orientată către viitor și inovație. Cu clienți deja în Satu Mare și Cluj, am avansat într-un mod semnificativ. Și mai mult, am făcut un pas important spre materializarea acestei viziuni – o platformă web, unică în lume, bazată pe inteligența artificială, realitatea augmentată și virtuală.

Ne-am aliniat cu tendința şi dezvoltarea continuă a industriei AR, mai ales acum cu lansarea ochelarilor smart Apple (Vision Pro). Am înțeles că ceea ce dezvoltăm ar putea fi exact ceea ce ar avea nevoie Apple pentru a transforma viziunea în realitate.

  • Care crezi că sunt calitățile esențiale pe care trebuie să le aibă un tânăr, ca să poată performa în lumea informaticii?

Pentru a performa în acest domeniu, ai nevoie de foarte multă răbdare şi perseverență. Trebuie să nu te dai bătut, oricât de dificilă ar fi sarcina ta. Acelaşi principiu se aplică şi în viață, unde perseverența e o virtute de neprețuit.

  • În final te-aș ruga să adresezi un mesaj, un sfat celor din generația ta și nu numai.

Aş avea mai multe sfaturi, dar o să mă rezum la două, foarte importante. În primul rând, ai grijă de la cine iei sfaturi! Ce vreau să spun prin asta e că dacă, spre exemplu, ai vrea să înveţi golf, nu vei merge niciodată la un fotbalist să te înveţe, ci vei merge la o persoană care practică golful. Aşa şi în antreprenoriat: nu mai lua sfaturi de la oameni care au fost toată viaţa lor angajaţi şi doar îşi dau cu părerea despre anumite subiecte antreprenoriale, ci du-te la antreprenori care chiar îţi pot da sfaturi bune şi care te pot ajuta în mod real pe acest drum. Aici vreau să adaug că nu e nimic greşit în a lua sfaturi de la părinţi / prieteni de familie care sunt angajaţi deoarece ei îţi vor binele, doar că problema ce apare e faptul că este un sfat bun din perspectiva şi experienţa lor. Ceea ce ar trebui să faci, e să îţi pui întrebări dacă chiar are sens ceea ce zic ei în această direcţie.

Un al doilea sfat ar fi să îţi urmăreşti visurile indiferent de circumstanţe. Ştiu că e banal, dar prefer să-l repet şi să adaug faptul că este cea mai tare călătorie din viaţa ta. Vor fi urcușuri şi coborâșuri, dar e normal să fie aşa, deoarece acesta este şi semnul vitalității. Important e să te ridici după orice fail, după momentele mai grele în care simţi că nu mai poţi să-ţi aduci aminte de ce ai început ceea ce ai început. Fii bucuros şi mândru de parcursul tău! Tind să cred că cel mai important lucru care te va ajuta să ajungi unde ţi-ai dorit este să iei o decizie singur şi să ai un respect faţă de tine uriaş. Pentru mine, cea mai mare formă de respect de sine este să duci la capăt ce i-ai promis persoanei pe care o vezi în oglindă zilnic. Dacă tu îţi faci anumite promisiuni şi nu le duci la capăt, cum te poţi uita zilnic în oglindă fără să ai remuşcări? Totodată, trebuie luată o decizie adevărată cu tine însuţi, care trebuie urmată neapărat de acţiune. Şi un ultim aspect crucial, este disciplina. Disciplinează-te! Formează-ți un stil de viață!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare