Acasă sus Angajatorii au la dispozitie 90 de zile pentru a solicita decontarea concediului...

Angajatorii au la dispozitie 90 de zile pentru a solicita decontarea concediului medical acordat salariatilor

Modificari la decontarea, dar si la acordarea concediilor de boala. Daca inainte legislatia era interpretabila cu privire la beneficiarul sumelor decontate, o corectare lamureste situatia: angajatorul este cel care trebuie sa solicite in termen de 90 de zile decontarea acestora la Casa de Asigurari de Sanatate. Tot ca si o modificare, concediul medical pentru afectiunile cardiovasculare nu duce la pierderea celor 90 de zile de concediu medical la care asiguratii au drept intr-un an.

Modificarile la Ordonanta 158/2005 prevad ca angajatorii, precum si angajatorii care si-au suspendat activitatea, sunt in dizolvare, reorganizare, reorganizare judiciara, sau lichidare au obligatia sa depuna cereri de restituire pentru plata concediilor de boala la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS)Maramures in termen de cel mult 90 de zile de la data la care au dreptul sa le solicite. Pentru ca beneficiarul nuera clar stipulat initial, s-au creat situatii in care angajatorii au depus cererile dupa luni bune si au castigat in instanta procesele pentru decontarea concediilor.

”Nu era atat de clar stipulat ca si forma care a intrat invigoare luna aceasta, ca acest termen de 90 de zile se aplica angajatorului. Ci era stipulat ca se aplica beneficiarului, lasand loc de interpretari in sensul ca i se poate aplica salariatului sau bolnavului. Din acest moment, in actul normativ apare stipulat foarte clar ca termenul se aplica angajatorului. Daca nu a depus in termen de 90 de zile cererile de restituire la CAS Maramures nu mai are dreptul sa le depuna dupa acest termen”, ne informeaza Claudia Ganea, purtator de cuvant CAS Maramures.

Tot o noutate este si introducerea afectiunilor cardiovasculare intre afectiunile pentru care nu se diminueaza concediul medical. Astfel, asiguratii pot beneficia de concediu pentru aceasta afectiune, fara a afecta cele 90 de zile de concediu de boala anual la care au dreptul.

”Avem modificari pe durata concediilor si indemnizatiilor medicale pentru tuberculoza, neoplaziii SIDA, boli cardiovasculare, sarcina si lauzie ingrijirea copilului bonav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal. Nu se diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni. Pana acum bolile cardiovasculare nu erau incluse in aceasta categorie”, spune Claudia Ganea.

Asiguratii trebuie sa stie ca pentru a beneficia de concediu de boala pentru afectiunile enumerate mai sunt nu este necesara existenta unui stagiu minim de cotizare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente