miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareApa geotermală din Carei: Afaceri de multe milioane cu redevență modică

Apa geotermală din Carei: Afaceri de multe milioane cu redevență modică

apa-termala-carei

Urmare a semnalărilor Buletin de Carei despre exploatarea nelegală a resurselor naturale  din perimetrul careian, în beneficiul unei firme private, cu acordul tacit al primăriei Carei, aceasta din urmă inițiază demersuri pentru  punerea în curat a afacerii derulate pe parcursul ultimilor 12 ani.

Astfel, după  ani si ani de exploatare pe șest, în 20 noiembrie 2014, primăria Carei solicită ANRM , prin Direcția Generală de Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Minerale, Integrare Europeană, licență de dare în administrare pentru exploatare de ape geotermale în perimetrul Carei, altul decât cel trasat de Direcția Județeană de Cultură  pentru busturile românești din același municipiu Carei.

În raportul de specialitate al Serviciului Tehnic, se  solicită acordul Consiliului Local pentru  demararea procedurilor de obținere a licenței și pentru desemnarea ca împuternicit a primarului Kovacs de a negocia și semna licența de exploatare a resursei naturale apă  geotermală.

Apa geotermală  din perimetrul Carei este utilizată  ca materie primă  pentru bazinele de apă   de către firma care a semnat cu  primăria Carei un Contract de Concesiune.

Contractul de concesionare  prin care primăria Carei acordă unei firme private, SC Aquacar Srl , posibilitatea gestionării acestui bun proprietate publică, avea prevăzută ca redevență anuală suma de 500 de euro și  vă asigur că suma nu este o glumă . Timp de  10 ani a fost percepută această redevență, în condițiile în care lipsea și licența de exploatare a apei termale,  iar  de un an de zile, nivelul ei a fost ridicat   la  1.000 de euro, adică o mie euro anual.

Cu alte cuvinte, cineva a făcut profit de  sute de milioane  plătind la primăria Carei o redevență de 1.000 de euro anual ( în ultimul an, pentru că în primii 10 ani a fost de 500 euro anual) și fără nici o aprobare pentru exploatarea unei resurse naturale. Primăria Carei nu a fost interesată să își rotunjească veniturile din  concesionarea bunurilor proprii si preferă să se îndatoreze pe la bănci pentru  orice investitie dorește să realizeze. Managementul defectuos al primăriei Carei privează bugetul local de sume importante. Una dintre găurile negre ale primăriei este și noua locație  pentru sediul birourilor edililor și apropiaților acestora, deoarece serviciile cu orar cu publicul larg  au fost trimise la sediul Centrului Social, reabilitat din fonduri europene, cu recepția semnată dar lucrări nefinalizate.

Speriați că vor deveni din nou vedete în topurile de gen ,, nu faceți ca ei…’’,  conducerea primăriei Carei solicită în noiembrie 2014 o licență de exploatare a resursei naturale denumită apă geotermală, așa cum era normal să o solicita încă de la începutul exploatării acesteia ca activitate aducătoare de profit.

Cheltuielile de peste 84 mii lei aferente acesteia vor fi suportate  evident tot de către primărie. aici

Cel desemnat a se ocupa de această afacere cu multe semne de întrebare este primarul Kovacs, căci nu trebuie să ne  așteptăm la surprize în cadrul ședinței ce va avea loc în data de 19 martie 2015 unde se solicită această împuternicire cât timp consilierii majoritari sunt UDMR, formațiune al cărei președinte este domnul primar.

Societatea care  utilizează apa geotermală în baza contractului încheiat cu primăria Carei a fost în centrul opiniei publice în cursul ultimilor ani  pentru  neclarități legate de terenuri acordate de către primăria Carei. Una dintre parcelele în cauză  iese în evidență prin blocarea ei ca drum de acces la căsuțe camping, al cărei proprietar nu a “cotizat”  la administrator cu  taxa de 10% aplicată altor proprietari de locuri de cazare din zonă. aici

În baza atențiilor furnizate, clienții proprietarilor de spații de cazare primeau brățări electronice care le permiteau intrarea și ieșirea din ștrand  după dorință,  în timp  ce clienții proprietarilor care nu au fost dispuși să cotizeze, intrau în ștrand pe baza de bilet, iar dacă ieșeau  din ștrand pentru servirea mesei, la reîntoarcere trebuiau să achite, încă o  dată intrarea valoarea unui bilet. Potrivit surselor noastre, în incinta ștrandului, administratorul subînchiria spații  în baza unui Contract de Participațiune către persoane juridice furnizoare de servicii de alimentație  publică percepând mii de euro lunar chirie și conditionând varietatea produselor destinate vânzării.  Spațiile puse la dispoziția acestora, aflate în proprietatea primăriei Carei, au fost în stare deplorabilă inițial și au fost renovate și mobilate  pe cheltuiala firmelor chiriașe, fără a li se acorda nici o facilitate, pentru ca în final, cele ce au refuzat să adopte poziția de ghiocel  și să execute întocmai doleanțele administratorului ștrandului ,să fie înlăturate. Nici nu mai aducem în discuție situația amplasării de spații de cazare  în chiar vecinătatea  spațiilor cu animale de agrement precum poneii. Practica este una agreată de primărie cu acceptul Direcției sanitar-veterinare care tolerează în mjlocul orașului, la 100 m de unitatea spitalicească, un grajd de creștere a cailor.

După semnalarea acestor  abateri de la legalitate de către Buletin de Carei, în centrul orașului , în cartierele MV I și II și la Liceul Teoretic au apărut afișe cu caricaturi la adresa celor care au avut curajul să facă publice aceste aspecte, fără ca Poliția Locală să identifice persoanele care le-au lipit, deși camerele de supraveghere au fost funcționale.

Nici persoanele care au vandalizat panourile publicitare ale Buletin de Carei  nu au fost identificate nici de Poliția Municipală si nici de Poliția Locală și nici cei care au intrat prin efracție la adresa mea de domiciliu și au sustras tot ce au găsit în mașina parcată în curte.

Nici caricaturile și nici furtul din locuință nu au reușit însă să aducă în legalitate procedeele prin care primăria Carei se folosește de bunurile publice ale orașului pentru a genera profit la o firmă particulară.

Apa termală este una din cele mai valoroase  resurse naturale ale județului Satu Mare și atrage an de an tot mai mulți turiști. Goana după câștiguri ușoare cu investiții minime atrage  deci și multi profitori , încurajati de numărul  redus  de procurori de la Parchetul Carei cât și de la instituțiile abilitate a veghea la respectarea cadrului legal de desfășurare a activităților pe domeniul public și privat.

Joi,19 martie 2015, de la ora 12,00, aleșii locali se vor întâlni într-o ședință extraordinară unde va fi dezbătut Proiectul  de hotărâre privind aprobarea demersurilor în vederea obținerii licenței de exploatare a apelor geotermale în perimetrul Carei, jud.Satu Mare, altul decât cel rezervat busturilor românești din Carei.

.
Daniela Ciută

primarie-apa-geotermala-1

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente