duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocaleAtenție la înșelăciuni prin telefon

Atenție la înșelăciuni prin telefon

inselaciuni-telefonMai multe sesizări au fost făcute la Poliție în ultima perioadă în care victimele reclamă că au fost contactate telefonic de persoane care s-au recomandat, în mod fals, a fi ofițeri de poliție și care le-au solicitat diverse sume de bani pentru a scăpa de la închisoare o rudă care a provocat un accident rutier grav. În prezentul tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, starea de șoc și teama sunt cele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în aceste situații.

Escrocii aleg în principiu persoane vârstnice care, extrem de speriate, se precipită și nu verifică informația, urmând doar instrucțiunile. Escrocii de acest tip sunt greu de prins deoarece totul se derulează prin telefon și conturi bancare.     

În fapt, infractorii apelează numere din rețele fixe de telefonie și prevalându-se de calități mincinoase, de exemplu se prezintă a fi „ofițerul Georgescu de la Poliția Județeană”, anunță respectiva persoană că un membru apropiat al familie sale – fiu sau soț – a provocat un accident de circulație, victima având răni foarte grave. Ulterior infractorii cer sume de bani pentru ca victima accidentului să fie despăgubită, ori pentru plata spitalizării, iar pentru a crește tensiunea amintesc și că persoana ce a provocat accidentul e reținută în arestul Poliției și astfel nu poate fi contactată. Încercând astfel să limiteze posibilitățile victimei de a verifica dacă informațiile primite sunt reale, infractorii cer persoanelor să le expedieze sume de bani în anumite conturi. Sub impulsul trăirilor de moment, victimele furnizează autorilor, uneori fără să realizeze, și alte date, cum ar fi numerele lor de telefon mobil.

Convorbirea este reluată pe telefonul mobil și victima este în legătură permanentă cu infractorul până când ajunge la cea mai apropiată unitate bancară și expediază sumele de bani. Abia la final, când realizează că a fost înșelată, persoana depune plângere la Poliție.

Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie, însă înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informațiile primite. Analizați cu atenție datele ce vă sunt comunicate telefonic și puneți-vă câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Înainte de a oferi ajutor necondiționat, aveți în vedere și următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări;

– Orice accident de circulație are două variante de soluționare: depunerea unei plângeri la Poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu au consistență legală;

– Oricine poate fi victima unui accident, dar într-un asemenea moment critic, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Nici victima și nici autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale, să depună plângere la Poliție sau să rezolve incidentul;

– De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acțiune. În niciun caz nu dați crezare imediat unor povești lacrimogene, presărate cu elemente din viața reală, anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația din surse credibile;

– Este adevărat că unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, însă nu este cazul serviciilor medicale de urgență; de aceea, în nici un caz nu trimiteți bani prin persoane necunoscute, sperând astfel că îi veți ajuta pe cei dragi – nu faceți decât să cădeți în plasa întinsă de infractorul care a profitat abil de naivitatea și lipsa dumneavoastră de informare.

Aveți în vedere faptul că escrocii sunt persoane inteligente, caracterizate prin simțul observației al oportunității, aptitudini care le permit să-și adapteze modul de operare în funcție de situație și de victimă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente