marți, decembrie 5, 2023
AcasăsusAurora Boreală văzută pe cer în România

Aurora Boreală văzută pe cer în România

Un fenomen rar a apărut duminică seară pe cer, în mai multe judeţe din România. Lumini roşii au format imaginea unei posibile aurore boreale. Pozele au fost publicate pe reţeaua de socializare Facebook și în publicații din Timișoara și Arad. Fenomene similare au apărut și în alte țări din jur.

”Pentru că verdele este produs când vântul solar penetreaza adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de poli, unde campul magnetic e mai slab.

La latitudinile României, campul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușeste să penetreze „scutul” magnetic de protecție și atmosferă, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie. Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost aurora boreală!”, a scris Cristian Presură pe Facebook.

Mai mult, fizicianul spune că este posibil ca fenomenul să apară și în această seară.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente