Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a arătat că Austria își menține opoziția față de o aderare deplină la Schengen a României și Bulgariei.
Potrivit ziarului austriac Kronen Zeitung, ministrul austriac Gerhard Karner, prezent la un eveniment din Innsbruck, a insistat asupra poziției anterioare de veto a Austriei cu privire la aderarea deplină.
„Cred că este foarte important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner cu privire la următorul pas privind aderarea completă a celor două state în spațiul de liberă circulație, adică includerea cu frontierele terestre, în martie urmând să fie eliminate controalele din aeroporturi și porturi.
Potrivit presei austriece, guvernul de la Viena se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Uniunii Europene pentru acceptarea celor două state în spațiul de liberă circulație.
Calendarul aderării complete la spațiul Schengen, anunțată de Executivul de la București, e încă incert, însă potrivit unor surse politice „Adevărul”, vor fi purtate discuții pentru bifarea acestui obiectiv în a doua jumătate a anului 2024, după alegerile la nivel european.
Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat la începutul lunii că sunt continuate demersurile pentru aderarea completă la Schengen, precizând că a avut recent o discuție „foarte bună” cu omologul său austriac Gerhard Karner, deși ministrul reafirmase anterior .
„Vreau să asigur că ne concentrăm atenția pe toate dosarele ministerului, inclusiv în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen. Am avut, recent, o discuție foarte bună cu domnul ministru Karner. Ne concentrăm pe organizarea aplicării prezentei decizii a Consiliului JAI, precum și pe pașii care vor urma”, a transmis reprezentantul României, ministrul Afacerilor Interne de la Viena reafirmase anterior opoziția față de o aderare completă.
Karner a susținut încă de la începutul anului acesta, în urma acordului privind eliminarea controalelor pentru România și Bulgaria la frontierele aeriene și navale, că „o includere completă în acest stadiu ar fi greșită”.
„Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a afirmat atunci ministrul austriac.