vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomico-socialLocale smAutoritățile din Satu Mare, neinteresate de insulele ecologice digitalizate finanțate prin PNRR

Autoritățile din Satu Mare, neinteresate de insulele ecologice digitalizate finanțate prin PNRR

Ministerul Mediului anunță că a aprobat 167 de cereri de finanțare pentru un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei. Primăriile din județul Satu Mare nu au fost prea interesate de această oportunitate, fiind depuse doar 3 cereri de finanțare.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puțin 13.752.

„În prezent, din păcate, se constată un interes scăzut al autorităților locale din județul nostru față de gestionarea corespunzătoare a deșeurilor municipale. Aceasta necesită un efort comun al tuturor părţilor implicate: consumatori, producători, factori de decizie, autorităţi locale, unităţi de tratare a deşeurilor etc. Deşeurile pot constitui o problemă sau o resursă doar în funcţie de modul în care noi le gestionăm.

Autoritățile publice locale din județul Satu Mare au depus doar 3 cereri de finanțare (orașele Ardud, Livada și Municipiul Carei) pentru 32 de insule ecologice, cu o alocare totală de 713.179,92 lei.

Vă felicit pe cei care v-ați mobilizat și ați depus în timp util cererile de finanțare și sper să vedem o mobilizare exemplară în județul nostru la următorul apel de proiecte, care urmează să fie lansat în curând”, transmite secretarul de stat în Ministerul Mediului, liberalul Cristian Valer Beșeni.

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor și sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Platformele subterane, containerele semi îngropate și sistemele supraterane de colectare selectivă a deșeurilor reprezintă soluția ideală pentru problema gunoiului din comunități, în vederea aplicării principiului ”plătești pentru cât arunci”.

E important să ținem și pasul cu noile tehnologii din domeniu și să accesăm fondurile pe care le avem la dispoziție la nivel central. Îi asigur pe toți potențialii beneficiari că vor găsi întotdeauna sprijin și deschidere la Ministerul Mediului. Haideți că se poate!”, mai transmite secretarul de stat în Ministerul Mediului, liberalul Cristian Valer Beșeni.

Se estimează că semnarea contractelor de finanțare în cadrul acestei subinvestiții va avea loc până la finalul lunii februarie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente