vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusAzi e ziua păcălelilor. Cum s-a ajuns la aceasta "tradiție"?!

Azi e ziua păcălelilor. Cum s-a ajuns la aceasta „tradiție”?!

1 aprilie este o zi dedicată glumelor și farselor, fiind cunoscută în lumea întreagă şi ca Ziua Păcălelilor. Astăzi oamenii fac farse sau sunt chiar cei păcăliți. Acest obicei se păstrează an de an, în aproape toate colțurile lumii, astfel, indiferent unde ne-am afla, ne putem aștepta să cădem ”victimele” unei farse, căci toată lumea încearcă, pe 1 aprilie, să păcălească pe cineva, fie el prieten, coleg, vecin sau  rudă.

Ziua păcălelilor a început în 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Conciliul de la Trent din 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Oamenii care au primit vestea cu întârziere sau nu și-au dat seama că începutul noului an s-a mutat pe 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până pe 1 aprilie au devenit obiectul glumelor și farselor și li s-a spus că sunt „păcăliți de Aprilie”.

La români însă, Ziua păcălelilor s-a împământenit mai târziu, cu toate că la sașii și șvabii de la noi exista deja o tradiție mult mai veche că de 1 aprilie să se păcălească unii pe alții. 

Ce nu trebuie să faci pe 1 aprilie ca să nu ai ghinion

Se spune că cei care nu vor accepta glumele de 1 aprilie cu zâmbetul pe buze și se vor supăra, vor fi urmăriți în tot restul anului de ghinion.De asemenea, persoanele care nu pun la cale o farsă în această zi, tot anul vor fi ținta glumelor și a farselor celorlalți.

O altă superstiție este aceea că bărbații care sunt păcăliți de o femeie frumoasă, trebuie să o ia pe aceasta de soție. Iar dacă vor să respecte obiceiul până la capăt nu trebuie să-și programeze nunta de Ziua Păcălelilor. În caz contrar, mariajul se destramă, ori soțul va fi “sub papuc” .

Totodată, glumele nu trebuie făcute după ora 12:00, ci doar dimineața. Păcălelile făcute după ora prânzului îi vor aduce celui care le-a pus în scenă 12 luni fără noroc.

BBC a prezentat un documentar în care carduri de pinguini pleacă în zbor spre zonele mai calde. Reportajul a fost urmat de dezvaluirea farsei, tot de catre postul de televiziune.

În ultimii ani, presa și site-urile internaționale au încercat prin anumite farse să îi amuze pe oamenii. Printre cele mai tari farse de 1 aprilie se numără scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998) și  Big Ben se digitalizeaza.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente