Acasă Locale Nationale Băsescu: România și poporul său au darul de a renaște în momentele...

Băsescu: România și poporul său au darul de a renaște în momentele cheie și de a-și aduna resursele

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul recepției prilejuite de Ziua Națională, că România și poporul său au darul de a renaște, în momentele cheie, și de a reuși să își adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate.

Șeful statului a arătat că Ziua Națională a României este o sărbătoare cu numeroase momente simbolice, ”cu atât mai mult în acest an când ziua națională are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbușirea comunismului și a reluării modernizării țării prin integrarea sa în spațiul firesc de dezvoltare, în spațiu de valori al democrațiilor occidentale”.

”La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei și a Bucovinei la România. Nu am fi trăit probabil niciodată acest moment fără existența unor bărbați de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul sau generalii români care au condus marile bătălii ale unirii din Primul Război Mondial la Mărăști, Mărășești și Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referință în veacuri al reunirii tuturor românilor în același stat. Istoria din acel moment ne învață că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate și coeziune, prin definirea coerentă a interesului național”, a arătat președintele Băsescu.

El a ținut să menționeze că ”România și poporul său au darul de a renaște, în momentele cheie, și de a reuși să își adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate”.

”E o forță de coeziune și de echilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca, de exemplu, de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala și guvernul mutate la Iași, în pragul unei capitulări și a unui dezastru național, țara să renască prin forța și voința națiunii, și să ajungem la 1 decembrie 1918, să consemnăm unirea Bucovinei și Basarabiei la patria mamă prin voința locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, românești, dar și revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare Adunare Populară și voința manifestă a 100.000 de oameni adunați la Alba Iulia”, a spus Traian Băsescu.

El a continuat: ”Ce probă mai importantă a forței și vitalității poporului român putem avea, decât acel 1 decembrie care ne vorbește despre unirea de neam, ca voință, ca fundament al spiritualității românești. Generația actuală și generațiile viitoare nu au decât de învățat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru nația română: 22 decembrie 1989, acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern, la fel ca și conducătorul său de atunci, s-a prăbușit în fața dorinței de libertate a poporului român”.

Președintele Traian Băsescu a ținut să adreseze românilor din țară, dar și românilor de pretutindeni, militarilor români aflați la datorie în Afganistan, în Balcanii de Vest și Africa, felicitări și urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naționale.

- Advertisment -

Cele mai populare

Durerile lombare s-au agravat în pandemie. Ce e de făcut?

Durerile lombare puternice apar din cauza statului pe scaun multe ore și a lipsei de mișcare. Ce putem face? Iată sfatul kinetoterapeutului...

Adrian Cozma: Noul sediu al Prefecturii ,,poate fi finalizat în acest an’’

Peste 3,7 milioane lei pentru noul sediu al Prefecturii Satu Mare. Banii au fost alocați pentru modernizarea zonei de pașapoarte, permise, înmatriculări. ,,Angajații...

Bugetele multor instituții, votate în Comisii. Supărare la bugetul CNA

S-au votat aproape articolele proiectului legii bugetului de Comisiile reunite de buget-finanțe. Pe bugetul CNA au fost discuții că nu ajung de funcționare. În ceea...

Angela Merkel: Paşapoartele de vaccinare anti-Covid posibil să fie disponibile înaintea verii

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii,...

Comentarii recente