Acasă Locale Nationale Băsescu: România și poporul său au darul de a renaște în momentele...

Băsescu: România și poporul său au darul de a renaște în momentele cheie și de a-și aduna resursele

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul recepției prilejuite de Ziua Națională, că România și poporul său au darul de a renaște, în momentele cheie, și de a reuși să își adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate.

Șeful statului a arătat că Ziua Națională a României este o sărbătoare cu numeroase momente simbolice, ”cu atât mai mult în acest an când ziua națională are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbușirea comunismului și a reluării modernizării țării prin integrarea sa în spațiul firesc de dezvoltare, în spațiu de valori al democrațiilor occidentale”.

”La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei și a Bucovinei la România. Nu am fi trăit probabil niciodată acest moment fără existența unor bărbați de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul sau generalii români care au condus marile bătălii ale unirii din Primul Război Mondial la Mărăști, Mărășești și Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referință în veacuri al reunirii tuturor românilor în același stat. Istoria din acel moment ne învață că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate și coeziune, prin definirea coerentă a interesului național”, a arătat președintele Băsescu.

El a ținut să menționeze că ”România și poporul său au darul de a renaște, în momentele cheie, și de a reuși să își adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate”.

”E o forță de coeziune și de echilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca, de exemplu, de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala și guvernul mutate la Iași, în pragul unei capitulări și a unui dezastru național, țara să renască prin forța și voința națiunii, și să ajungem la 1 decembrie 1918, să consemnăm unirea Bucovinei și Basarabiei la patria mamă prin voința locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, românești, dar și revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare Adunare Populară și voința manifestă a 100.000 de oameni adunați la Alba Iulia”, a spus Traian Băsescu.

El a continuat: ”Ce probă mai importantă a forței și vitalității poporului român putem avea, decât acel 1 decembrie care ne vorbește despre unirea de neam, ca voință, ca fundament al spiritualității românești. Generația actuală și generațiile viitoare nu au decât de învățat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru nația română: 22 decembrie 1989, acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern, la fel ca și conducătorul său de atunci, s-a prăbușit în fața dorinței de libertate a poporului român”.

Președintele Traian Băsescu a ținut să adreseze românilor din țară, dar și românilor de pretutindeni, militarilor români aflați la datorie în Afganistan, în Balcanii de Vest și Africa, felicitări și urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naționale.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente