vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomico-socialBugetele multor instituții, votate în Comisii. Supărare la bugetul CNA

Bugetele multor instituții, votate în Comisii. Supărare la bugetul CNA

S-au votat aproape articolele proiectului legii bugetului de Comisiile reunite de buget-finanțe. Pe bugetul CNA au fost discuții că nu ajung de funcționare. În ceea ce privește banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, încă se află în bugetele Senatului și Camerei Deputaților.
Revenind la articolele legii bugetul pe 2021, au mai rămas câteva ce vor putea primi votul după ce se votează celelalte anexe, cel mai probabil sâmbătă. Pe textul legii, amendamentele PSD au fost respinse, precum tichet pentru natalitate, 5% din PIB pentru educatie, finantarea incubatoarelor în universitati si altele.

Lucian Heius, secretar de stat la Ministerul Finanțelor a spus, la fiecare amendament, că „nu susține amendamentul prezentat”, iar în anumite cazuri mai adăuga „nu face obiectul de reglementare al legii bugetare” și „sursa de finanțare nu este clar identificată”, după caz.

Instituții care au avut bugetele votate în Comisiile reunite de buget-finanțe: Administrația Prezidențială, Senatul, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, CNA, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agerpres, Academia Română, Consiliul Concurenței, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, SRI, Autoritatea Electorală Permanentă, ANRP, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Cultural Român, AAAS, ANSVSA, CES.

Membrii PSD au votat pozitiv unele bugete.

Banii pentru pensiile speciale ale Parlamentarilor, încă în bugetele Senatului și Camerei Deputaților

A fost o discuție pe tema faptului că ar trebui mutate din bugetele Camerei Deputaților și Senatului pensiile speciale ale parlamentarilor către Ministerul Muncii, pentru că acestea au dispărut odată cu legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Lucian Heiuș a fost rugat să-și spună punctul de vedere pe această temă, iar el le-a spus că nu se știe exact impactul, dar conform legii banii duc oricum spre Fondul de rezervă dacă nu-s cheltuiți.

Așadar, bugetele celor două camere ale Parlamentului au fost adoptate și figurează în continuare acolo sumele pentru pensiile speciale ale parlamentarilor.

S-au mai luat mici pauze din când în când pentru că reprezentanții instituțiilor care prezintă bugetele trebuie să facă testele Covid înainte. Pentru că uneori durează ieșirea rezultatelor, Comisiile reunite iau pauze.

Supărare pe bugetul CNA

Persoana care a prezentat bugetul CNA a spus că bugetul alocat are deficit la multe capitole în privința banilor alocați. Ar fi dorit buget mai mare, că nu le-ar ajunge de cheltuieli de funcționare.

A mai afirmat că au avut un proiect pe fonduri europene, dar au fost informați de la Ministerul Fondurilor Europene că nu sunt bani.

Daniela Pescaru, specialista în buget de la Ministerul Finanțelor a luat cuvântul și a spus că, de fapt, bugetul CNA este mai mic pentru că nu se mai dau voucherele de vacanță.

„Faptul că nu sunt bani pentru proiectul de fonduri europene, de fapt e vorba că nu mai erau fonduri europene. Nu mai există venituri din fonduri europene pentru a include proiectul. Va putea fi trecut pe Fondul de reziliență”, a spus Pescaru.

În final a fost adoptat bugetul CNA în varianta adoptată de Guvern.

Academia Română dorea mai mulți bani

Reprezentantul Academiei Române a dat de înțeles că înțelege problemele bugetare, dar ar avea nevoie de bani.

„Academia Română a acceptat în cea mai mare parte limitele de chetuieli. Am solicitat o suplimentare în ceea ce prive;te cheltuielile de personal cu 14 milioane lei pentru acoperirea salariilor”,a spus el.

De asemenea, a spus că a mai solicitat suplimentarea cu 5 milioane lei pentru proiecte noi de cercetare și sustinerea activității în susținerea Bibliotecii Academiei, centre noi de cercetare pentru programe în neuroștiințe și un program special pentru geoecologie.

„Am dori o atenție deosebită spitalului Elias. Creșterea cu 11 milioane lei pentru investiții la acest spital”, a spus el.

Și bugetul Academiei Române a fost votat pozitiv în varianta adoptată de Guvern.

Circ cu Ilie Toma de la PSD și Florin Roman de la PNL

PSD a avut un amendament prin care să se dea 182,7 milioane lei pentru Ministerului Energiei pentru minerii de la Valea Jiului. În acest context, Ilie Toma de la PSD a avut și un scurt discurs.

Experta în buget de la Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, a explicat că nu există temei legal, o lege care să permită Ministerului Energiei să facă plata salariilor acestor categorii de salariați.

Virgil Popescu a afirmat, de asemenea, că ar fi ajutor de stat și ar fi în afara legii, acum fiind o problemă la Complexul Energetic Hunedoara din cauza altui ajutor de stat ilegal. Astfel, s-ar periclita alte programe.

„Doresc o soluție pentru minerii din Valea Jiului dar nu se poate așa”, a explicat Popescu.

Circul a pornit după ce a luat Florin Roman cuvântul și a început să zică că discursul avut ceva mai devreme de Ilie Toma reprezintă declarații politice.

Atunci Toma l-a întrerupt: Domnule, sunteți penibil. Îmi pare rău, dacă nu cunoașteți problemele hunedorenilor, vedeți-vă de Alba Iulia.

Florin Roman întervine: Domnule Toma, luați-vă pastilele!

Toma: Îmi pare rău, luați-vă dumneavoastră! Poate mai creșteți un pic în ochii oamenilor. Ce ziceți de treaba asta? Credeți că se teme toată lumea de dumneavoastră? Sunteți penibil din nou în fața minerilor din Hunedoara și a hunedorenilor.

Florin Roman: Un circar și un bufon ca dumneavoastră…

Ilie Toma: Da, un circar și un bufon ca dumneavoastră, ați venit la Hunedoara să luați voturi și ați luat nimic.

Florin Roman: Dați peste cap o întâlnire desfășurată până acum în termeni civilizați. Știu că cu dumneavoastră nu se poate, că vă cunosc foarte bine. (…) Ceea ce n-a spus domnul ministru este că această insolvență (a CEH) a fost generată de cineva, iar acel cineva este PSD, care acum prin domnul Toma ne prezintă această scenetă. A mai avut una în Parlament cu Coasa, care la asta se pricepe, la circ.hotnews.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente